NIJEMCI OTKRILI

Evo koliko vrijedi Kloppov ugovor na novom poslu? Samo pet trenera zarađuje više

Njemačkim naslovnicama ovih dana dominira Jurgen Klopp i njegov novi angažman s Red Bull grupom. Podsjetimo, bivši strateg Liverpoola imat će funkciju globalnog direktora za nogomet, te je potpisao ugovor koji će teći od 1. januara 2025. godine, a najzaslužniji za njegov dolazak u Red Bull je Oliver Mintzlaff, koji je od 2014. do 2022. bio izvršni direktor RB Leipziga.

Klopp će kao jedan od najmoćnijih ljudi u Red Bull organizaciji biti odgovoran za najbitnije odluke za sve klubove pod njihovim vodstvom. Uz Leipzig, riječ je o Salzburgu, Leedsu, New Yorku, Bragantinu i Omiya Adriji, a uskoro bi pod palicom organizacije mogao biti i francuski drugoligaš Paris FC.

Bild sada donosi nove informacije vezane uz Kloppov ugovor s Red Bullom. Nijemac će, prema navodima, svoje usluge naplaćivati između osam i 11 miliona eura godišnje. Za usporedbu, Klopp je u Liverpoolu po sezoni dobivao oko 20 do 22 miliona eura, tako da je riječ o značajno manjoj cifri.

"Želim razviti, unaprijediti i podupirati nevjerojatni nogometni talent koji imamo", rekao je Klopp na predstavljanju.

Samo pet trenera na svijetu zarađivat će više od karizmatičnog Nijemca. Najplaćeniji je Roberto Mancini koji u Saudijskoj Arabiji zarađuje preko 25 miliona godišnje, Pep Guardiola u Manchester Cityju zarađuje 23,9 miliona eura po sezoni, a u društvo plaćenijih od Kloppa upadaju još Mikel Arteta (Arsenal, 17,9 miliona eura), Diego Simeone (Atletico Madrid, 12 miliona eura) te Carlo Ancelotti (Real Madrid, 11,5 miliona eura)