nema izvještaja

Izrael presreo bespilotne letjelice i rakete iz Libana

Izraelska vojska je u subotu objavila da je presrela dvije bespilotne letjelice i dvije rakete lansirane iz Libana prema sjevernom Izraelu.

Izraelska vojska je na društvenoj mreži X navela da su njihove zračne snage presrele dvije bespilotne letjelice koje su lansirane sa područja Libana.

Nema izvještaja o povrijeđenim, jer dronovi uopšte nisu uspjeli preći u Izrael, dodaje se.

Vojska je ranije saopćila da je presrela dvije rakete dugog dometa ispaljene prema oblasti Karmiel i zaljevu Haifa na sjeveru Izraela.

Udaljenost između Haife i libanske granice je oko 55 kilometara.

Hezbollah je u subotu ujutro objavio da je izveo nekoliko raketnih napada prema regionu Galileje u sjevernom Izraelu.

Izrael je od 23. septembra pokrenuo masivne zračne napade širom Libana na, kako tvrdi, mete Hezbollaha, ubivši više od 1.411 osoba i ranivši više od 3.970.

Vazdušna kampanja predstavlja eskalaciju u jednogodišnjem prekograničnom ratu između Izraela i Hezbollaha od početka brutalne izraelske ofanzive na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno oko 42.200 ljudi, uglavnom žena i djece, od prošlogodišnjeg napada Hamasa.

Uprkos međunarodnim upozorenjima da je region Bliskog istoka na rubu regionalnog rata u jeku nemilosrdnih napada Izraela na Gazu i Liban, Izrael je proširio sukob pokrenuvši 1. oktobra kopnenu invaziju na južni Liban.