na današnji dan

Na današnji dan Sergej Barbarez je prestao biti kapiten i postao legenda

Prošlo je tačno 19 godina od ključne utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj.

Naime, tog 12. oktobra 2005. godine na Marakani su igrale Srbija (tada pod nazivom Srbija i Crna Gora) i Bosna i Hercegovina. Bilo je to zadnje kolo u kojem su obje ekipe tražile pobjedu, SiCG kako bi se izravno plasirala na turnir, a BiH kako bi otišla u dodatne kvalifikacije.

Srbija i Crna Gora pobijedila je golom Mateje Kežmana u 7. minuti, ali susret će zauvijek ostati upamćen kao jedan od najsramotnijih ikad na Balkanu zbog svega što se događalo na tribinama.

Srbijanski navijači su kroz čitavu utakmicu skandirali ratnim zločincima Arkanu i Mladiću te "Nož, žica, Srebrenica", a posebno su loše prošli navijači BiH koji su organizirano stigli na utakmicu.

Organizacija utakmice i priprema srbijanske policije bila je sramotna. Smjestili su navijače BiH na tribine Marakane na kojoj su s obje strane bile okružene navijačima domaće reprezentacije i to uglavnom onima koji su stigli iz Republike Srpske, koji su poznati po radikalizmu i nepriznavanju BiH kao vlastite države.

Navijači bh. reprezentacije bili su gađani kamenjem, bakljama, topovskim udarima i odlomljenim stolicama čitavu utakmicu, a smrtni slučaj je izbjegnut samo srećom. U više navrata je, svjedočili su kasnije BiH navijači, i policija tukla gostujuće navijače i vrijeđala ih.

Današnji selektor, a tadašnji kapiten Bosne i Hercegovine Sergej Barbarez ušao je tada u legendu, jer je u više navrata prilazio sudiji Kyrosu Vasarasu i molio ga da prekine utakmicu dok se situacija ne smiri jer je zamalo došlo do velike tragedije.