kriminalna grupa

Jedan od najvećih mafijaša na Balkanu izručen Hrvatskoj. Traži ga i Srbija

Specijalna i interventna policija pod punom spremom čuvala je danas oko 16 sati zgradu Županijskog suda u Velikoj Gorici zbog ročišta na kojem se odlučuje o ekstradicijskom pritvoru Milovanu Zdravkoviću (45).

Iako je srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao da je Zdravković uhapšen u Zagrebu, ispostavilo se da je uhapšenn u velikoj akciji Interpola u Španiji, a izručen Hrvatskoj. No, pripadnika Kavačkog klana traži i Srbija zbog umiješanosti u četiri ubistva pripadnika suparničkog - Škaljarskog klana te trgovanja kokainom.

U protekla 24 sata prvo je osuđen, zatim formalno pušten na slobodu. Nakon toga je ponovno uhapšen pa odveden na sud, odakle bi mogao biti vraćen u zatvor.

Naime, jučer je Zdravković na Općinskom kaznenom sudu priznao krivotvorenje pasoša te je osuđen na uvjetnu zatvorsku i novčanu kaznu. Tada mu je ukinut istražni zatvor te je formalno sat, dva bio na slobodi. Zatim ga je u Remetincu uhapsila kriminalistička policija na temelju srbijanske pojernice. Potom je odveden u policiju, a danas na Županijski sud u Velikoj Gorici.

Milovan Zdravković, rođen u Beogradu, u Srbiji je osumnjičen da je kao član kriminalne grupe Radoja Zvicera, Darka Šarića i Veljka Belivuka sudjelovao u planiranju i pripremanju ubistva Stevana Stamatovića i Igora Dedovića, koji su ubijeni 19. januara 2020. godine u Atini. Sumnjiči se da je također pripremao i planirao ubistva Alana Kožara i Damira Hadžića, ubijenih 23. jula iste godine na grčkom otoku Krfu.

View this post on Instagram

A post shared by Danas.hr (@danas.hr_)

"Uloga Milovana Zdravkovića ogledala se u finansiranju logistike, plaćanja za rentanje stanova, angažiranju osoba za opservaciju, kao i nabavku i transport oružja za izvršenje kaznenog djela.

Također, Milovan Zdravković je s ostalim članovima kriminalne grupe Kavači kupovao opojnu drogu kokain iz Južne Amerike u većim količinama, koja je dalje transportirana i distribuirana u Evropi.

Milovan Zdravković je, prema operativnim saznanjima, kum Radoja Zvicera", izjavio je srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

Zvicer je jedan od najutjecajnijih ljudi balkanskog podzemlja i šef Kavačkog klana. Povezivalo ga se s brojnim ubistvima, prodajom droge i drugim kaznenim djelima.

Zvicera se povezivalo i s ubistvom Crnogorca Gorana Vlaovića koji je smaknut na Zrću hicem u potiljak iz neposredne blizine. Zvicer je za to ubistvo platio navodno 50 hiljada eura, prenosi Kurir.

Na Zvicera je više puta pokušan atentat. 2020. godine pokušali su ga ubiti dok je usred dana otišao na trčanje u blizini svog stana u Kijevu. U bijegu je od febtuara 2021. kad su članovi grupe Veljka Belivuka uhapšeni u Beogradu. 2022. godine pojavila se vijest da je ubijen u Panami u iznajmljenoj vili, ali se ta vijest pokazala netačnom.