gađao civile

Izraelska vojska ubila 12 Palestinaca u Gazi

Najmanje 12 Palestinaca ubijeno je u subotu u novim izraelskim napadima širom Pojasa Gaze, naveli su medicinski izvori.

„Timovi hitne pomoći stigli su do sedam mrtvih tijela i izvukli četiri povrijeđene osobe nakon što je izraelska vojska napala kuću u ulici Al-Hawaja u izbjegličkom kampu Jabalia u sjevernom Pojasu Gaze“, rekao je medicinski izvor za Anadoliju.

Dvojica Palestinaca su izgubila živote, a nekoliko ih je povrijeđeno tokom izraelskog napada na grupu civila u oblasti Man'ama u blizini klinike Al-Salah u izbjegličkom kampu Maghazi u centralnoj Gazi.

„Izrael je gađao okupljene civile u blizini kuće porodice Jundia u naselju Shujayya, istočno od grada Gaze, ubivši tri člana porodice i ranivši nekoliko drugih“, dodao je isti izvor.

Očevici su ispričali da je izraelska vojska dva puta bombardovala porodičnu kuću al-Harasha u Jabaliji.

Izraelska vojska je ranije objavila da je detektovala lansiranje dvije rakete iz sjeverne Gaze prema području Ashkelona u južnom Izraelu, uprkos njenoj kopnenoj ofanzivi na sjevernu palestinsku enklavu i opsadi koja traje već sedmi dan zaredom.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja poziva na hitan prekid vatre, Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno oko 42.200 ljudi, većina žena i djece, a više od 98.300 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izraelski napadi raselili su gotovo cijelo stanovništvo teritorije tokom kontinuirane blokade koja je dovela do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se suočava s optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde.