ambasador bih

Matanović za Raport: Ambasada je u stalnom kontaktu s državljanima BiH u Libanu. Za sada nema potrebe za evakuacijom

Za sada nema potrebe za evakuacijom nijednog državljanina BiH iz Libana, kaže Matanović za Raport

Rat između Izraela i Libana u punom je jeku i za sada nema naznaka da će stati. Libanci rapidno napuštaju svoju zemlju pod žestokim napadima Izraela.

U ovoj zemlji nalazi se i deset bh. državljana. Šta je s njima i spremaju li se za evakuaciju Raport je pitao Slavka Matanovića, nerezidentnog ambasadora Bosne i Hercegovine u Libanu sa sjedištem u Amanu.

"Ambasada je dd 10. 10. 2024. evidentirala ukupno 10 bh. državljana koji su bili, ili se još nalaze u Libanu. Svi oni su nam se javili putem e-maila ili telefonom, odmah nakon početka izraelskih napada na ovu zemlju: Draženka Vujanović, Željko Rudić, Nizama Hodžić, Nina Humačkić, Ida Wheeler (svi uposlenici UN misije u Libanu), Alen Abaz (košarkaški trener), Hafa Nehme i njene tri kćerke Sabina, Leyla i Sanjaa Nehme. (Hafa Nehme je državljanka BiH, njen muž je Libanac i umro je prije više od dvije godine, a njene kćerke Sabina, Leyla i Sanjaa imaju bh. državljanstvo.)", kazat će Matanović za Raport.

Prema informacijama kojima raspolažu, Draženka Vujanović i Željko Rudić su još u Libanu, u UN kampu u Naqouri, a Nizama Hodžić se nalazi u Bejrutu.

"Leyla i Sanjaa Nehme su odlučile da ostanu u Libanu. S njima imamo kontakt, te smo ih obavijestili da nam se jave ako im bude potrebna neka pomoć", govori naš sagovornik.

Redovan kontakt


Napominje da sa svin državljanima BiH u Libanu imaju redovan kontakt putem telefona i e-maila te da su u kontaktu kako s onima koji su i dalje u Libanu, tako i s bh. državljanima koji su se već vratili u BiH.


"Od ovih ukupno evidentiranih 10 bh. državljana, pet su zaposlenici UN misije – UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon – Privremene snage UN-a u Libanu) (Draženka Vujanović, Željko Rudić, Nizama Hodžić, Nina Humačkić i Ida Wheeler). Niko od njih nije do sada zatražio od Ambasade pomoć u evakuaciji, jer su nam rekli da se za to brine njihov poslodavac UN", govori Matanović.

Dodaje da se Ida Wheeler sa dvoje djece u petak, 4. 10. 2024., u organizaciji UN-a iz Bejruta letom preko Kipra vratila u Sarajevo.

"Poslala nam je poruku da su sigurno i sretno stigli u BiH. Članovi porodica ostalih uposlenika UN misije ranije su napustili Liban: suprug Nine Humačkić i troje djece, zatim kćerka i majka Nizame Hodžić, kao i supruga i kćerka Željka Rudića. I Nina Humačkić se nedavno vratila u BiH. Ostali su još u UN bazama u Libanu", kaže sagovornik Raporta.

Košarkaški trener Alen Abaz je u Liban stigao prije dvadesetak dana, i s njim i njegovom suprugom u Sarajevu Ambasada je bila u stalnom kontaktu.

"Javio se Ambasadi prije nekoliko dana iz Sarajeva. Rekao je da je preko svog kluba i poznanika uspio da se evakuira iz Libana i vrati u BiH, gdje se trenutno nalazi", navodi Matanović.


Od svih evidentiranih bh. državljana u Libanu, pomoć u evakuaciji od Ambasade zatražile su samo Sabina Nehme i njena majka Hafa Nehme.

"Sabina Nehme, rođena 1999., i njena majka Hafa Nehme, rođena 1957., živjele su u južnom dijelu Libana, u gradu Tyre - Al-Bazoriah, kada je počelo izraelsko bombardiranje, gdje su napadi bili najintenzivniji. Nakon toga su se interno preselile u malo sigurniju zonu, u dolini Beqaa, u mjesto Zahle, Hosh Zaraane, udaljeno oko kilometar, koje se također počelo granatirati. Zbog toga su morale otići kod prijatelja u blizini aerodroma. Imale su odavno kupljene karte za let 11. oktobra preko libanske državne aviokompanije Middle East Airlines (MEA), čiji su letovi od početka izraelskih napada prebukirani. Zamolile su Ambasadu da kontaktira UN Misiju – UNIFIL da im pomognu da ih prevezu do aerodroma. Kontaktirali smo odmah UN, ali oni to nisu mogli učiniti", priča Matanović.

UN nije mogao pomoći

Pošto UN nisje mogao pomoći, ostvarili su kontakt sa ambasadorom Srbije u Libanu Milanom Trojanovićem.

"On je sam ponudio pomoć u evakuaciji državljana BiH iz Libana, jer je Srbija 8. oktobra 2024. specijalnim charter letom organizirala evakuaciju svojih 60-ak državljana iz Libana u Beograd. O svemu smo obavijestili Hafu i Sabinu Nehme, one su kontaktirale ambasadora Srbije 7. 10. 2024., ali su odlučile da ipak ostanu do leta za koji su imale ranije rezervirane aviokarte", objašnjava Slavki Matanović i zaključuje da iz svega navedenog za sada nema potrebe za evakuacijom nijednog državljanina BiH iz Libana.