boks

Boks ima novog apsolutnog svjetskog prvaka nakon kardinalne greške sudija

Rus Artur Beterbiev (39) novi je svjetski apsolutni prvak u poluteškoj kategoriji, nakon što je sudijskom odlukom u Saudijskoj Arabiji u spektakularnom meču pobijedio Dmitrija Bivola.

Predugo smo čekali meč između Beterbieva i Bivola, to sada sa sigurnošću možemo reći. Posljednjih nekoliko godina boksačka javnost zazivala je ugovaranje meča za apsolutnog svjetskog prvaka, svi su htjeli vidjeti okršaj dvojice nedodirljivih poluteškaša, ali sve do subote morali su čekati epski okršaj. "Najbolji boksački meč današnjice" termin je kojim se najavljivao meč, a nakon što su Beterbiev i Bivol odradili 12 rundi, nitko ne može reći da nisu opravdali očekivanja, piše Fightsite.

Bilo je to fantastičnih 36 minuta vrhunskog boksa. Bivol je prezentirao svu raskoš talenta, dok je Beterbiev po tko zna koji put dokazao da je nevjerojatno snažan, čvrst i uporan unutar ringa. Nimalo lak zadatak nisu imali suci nakon 12 rundi i sigurno će se povlačiti repovi zbog kontroverzne odluke kojom je pobjednikom proglašen Beterbiev.

39-godišnji Čečen s kanadskom adresom slavio je većinskom odlukom sudaca. Jedan sudac meč je bodovao rezultatom 114-114 i njemu nitko ne može zamjeriti. Ne može se puno prigovoriti ni sucu koji je meč bodovao rezultatom 115-113 u korist Beterbieva. Ali 116-112 za Beterbijeva veliki je kiks suca i prava je šteta što će sudačke kartice baciti određenu "mrlju" na epski meč.

Bivol i Beterbiev od prvog do posljednjeg zvona pružili su borbu nabijenu akcijom i uzbuđenjem. Čar meča ležala je u sukobu stilova. Beterbiev je nemilosrdni nokauter, borac koji pritišće sve dok protivnik ne poklekne. Svih 20 prethodnih mečeva je okončao porazivši protivnike prekidom. Bivol s druge strane nije "razbijač" poput Beterbieva. On je prije svega tehnički besprijekoran borac, prekrasnih kretnji unutar ringa, nevjerojatno brzih ruku i "vojničke" discipline kad je u pitanju taktika.

Bivol je bolje otvorio meč. Prve tri runde protekle su u njegovoj dominaciji. Nadboksao je Beterbieva tijekom prvih devet minuta, a Beterbiev je djelovao u navrate bezidejno. Više puta tijekom svoje karijere je sporije ulazio u mečeve, a njegov pritisak donosi rezultate u kasnijim fazama borbe. Tako je i ovaj put u četvrtoj rundi ubacio u višu brzinu i pritisak je postajao sve značajniji. Konstantno je Beterbiev bacao prednji direkt kojim je odmjeravao distancu i tražio priliku za plasirati svoju ubojitu desnicu. Mnoštvo udaraca odsjelo je na bloku Bivola, ali čak i ti udarci imali su učinak i narušavali su balans Bivola.