AKTUELNE GLOBALNE TEME

Delegacija PSBiH u Ženevi na zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajući Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Denis Zvizdić predvodiće Delegaciju PSBiH koja će od 13. do 17. oktobra u Ženevi učestvovati na 149. zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije (IPU).

Delegacija, u kojoj su i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u IPU Marinko Čavara i poslanica u Predstavničkom domu i članica Delegacije PSBiH u IPU Ermina Salkičević – Dizdarević, prisustvovaće plenarnom zasjedanju Skupštine IPU, tokom kojeg će se, u okviru generalne debate, razgovarati na temu „Iskorištavanje nauke, tehnologije i inovacija za mirnu i održivu budućnost“.

Raspravljaće se i o dokumentima stalnih komiteta IPU – o rezoluciji Stalnog komiteta za održivi razvoj pod nazivom „Parlamentarne strategije za ublažavanje dugotrajnih posljedica sukoba, uključujući oružane sukobe, na održivi razvoj“, kao i o budućnosti parlamentarizma i o ulozi parlamenata u postizanju ciljeva održivog razvoja.

Skupštinu IPU pratiće i niz drugih panel rasprava na aktuelne globalne teme, kao i sjednice Foruma žena parlamentarki, Foruma mladih parlamentaraca, te komiteta za pitanja Ujedinjenih nacija i za pitanja Bliskog istoka.

Očekuje se da će članovi Delegacije PSBiH, na marginama 149. zasjedanja Skupštine IPU, imati i niz bilateralnih sastanaka sa članovima delegacija država članica najveće i najstarije međunarodne parlamentarne organizacije u svijetu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.