PISMO PODRŠKE

Više od 100 zemalja svrstalo se na stranu Guterresa i odbilo zahtjev Izraela: I BiH podržala šefa UN-a

Stotinu i sedam zemalja uputilo je pismo podrške generalnom sekretaru UN Antoniju Guterresu nakon što ga je Izrael proglasio personom non grata. Pismo je inicijativa Čilea, koji je bio u inicijalnoj grupi prijatelja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Iz EU se više od polovine zemalja se priključilo i to uglavnom države koje su podržavale Palestinu, kao većina zemalja koje su glasale za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Od zemalja Zapadnog Balkana, pored BiH, podršku su dale Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Slovenija, dok su Albanija, Hrvatska i Srbija odbile potpisati pismo.

Za BiH je podrška generalnom sekretaru logičan slijed podrške Palestini, kao i njegovom odnosu prema Rezoluciji o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini u cjelini u svjetlu svih napada na njen suverenitet i teritorijalni integritet, kao i puna podrska euroatlantskim integracijama.

“Ovo pismo je iskazivanje podrške generalnom sekretaru UN-a za njegova nastojanja da se zaustavi ubijanje nedužnih ljudi u Gazi, zaustavi širenje rata u regionu i otvori proces uspostavljanja trajnog mira i sigurnosti na bazi dvije države Palestine i Izraela. Proglašavanje generalnog sekretara ‘personom non grata’ zbog njegovog zalaganja za poštivanje međunarodnog prava, zalaganja za mir i sigurnost je podrivanje ovih principa i UN-a kao neophodnog stuba multilateralnog svijeta ravnopravnih članica UN-a.

Pored toga, treba imati u vidu i neupitnu i snažnu podrška Antonija Guterresa terotorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine na našem euroatlantskom putu, kao i svemu onome što proizlazi iz usvajanja i implementacije Rezolucije o genocidu u Srebrenici”, rekao nam je ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija.

Ovo je inače sadržaj pisma:

"Mi, države članice potpisnice ovog pisma, izražavamo svoju duboku zabrinutost i osudu nedavne izjave ministra vanjskih poslova Izraela kojom je generalnog sekretara proglasio personom non grata. Takve akcije potkopavaju sposobnost Ujedinjenih naroda da provedu svoj mandat, koji uključuje posredovanje u sukobima i pružanje humanitarne podrške. Na Bliskom istoku, ovo bi moglo dodatno odgoditi prekid svih neprijateljstava i uspostavljanje kredibilnog puta ka rješenju o dvije države, s Državom Palestinom i Izraelom koji žive jedni pored drugih u miru i sigurnosti, u skladu s relevantnim Ujedinjenim Rezolucije nacija.

U vremenima pojačanih tenzija, uloga generalnog sekretara je od suštinskog značaja za poticanje dijaloga i razumevanja među sukobljenim stranama. Generalni sekretar igra vitalnu ulogu u unapređenju ciljeva Ujedinjenih nacija kako je navedeno u Povelji, uključujući održavanje međunarodnih mir i sigurnost, te razvijati prijateljske odnose među državama. Njegov rad ostaje ključan za osiguravanje dijaloga, olakšavanje humanitarnih napora i promoviranje mira i stabilnosti širom svijeta.

Ponovo potvrđujemo našu punu podršku i povjerenje u generalnog sekretara i njegov rad. Uvjereni smo u njegovu posvećenost miru i sigurnosti, te usklađenosti s međunarodnim pravom, uključujući promoviranje poštovanja međunarodnog humanitarnog prava i relevantnih rezolucija Ujedinjenih naroda u vezi sa situacijom na Bliskom istoku. Napori generalnog sekretara odražavaju našu zajedničku želju za okončanjem nasilja i smislenim dijalogom u potrazi za trajnim mirom na Bliskom istoku. Pozivamo sve strane da se konstruktivno angažuju s Ujedinjenim narodima kako bi se diplomatskim putem tražilo održivo i pravedno rješenje

Kao države članice Ujedinjenih naroda, pozivamo na poštovanje vodstva UN-a i njegove misije. Konstruktivan angažman s Ujedinjenim narodima je od vitalnog značaja za prevazilaženje izazova s ​​kojima se suočavamo i postizanje mirne budućnosti. U tom smislu, pozivamo sve strane da izbjegavaju radnje koje bi mogle oslabiti kritičnu ulogu Ujedinjenih naroda u rješavanju sukoba i, umjesto toga, da podrže inicijative koje doprinose mirnom i trajnom rješenju krize na Bliskom istoku".