savez se klima

Iran upozorio saveznike SAD: Ne pomažite Izraelu ili ste sljedeći

Teheran je potajno upozorio saveznike Sjedinjenih Država na Bliskom istoku na posljedice ako njihove teritorije ili zračni prostor budu korišteni za napad na Iran. Te prijetnje potaknule su bogate arapske države da poruče SAD-u da neće učestvovati u napadu.

Izrael je zaprijetio Teheranu ozbiljnom odmazdom nakon što je Iran ranije ovog mjeseca ispalio oko 180 balističkih projektila na Izrael, a neki izraelski dužnosnici i analitičari zalažu se za razorne napade na iranske nuklearne objekte ili naftnu infrastrukturu. U tom slučaju, Iran je tajnim kanalima upozorio da bi odgovorio razornim udarima na izraelsku civilnu infrastrukturu te bi uzvratio protiv bilo koje arapske države koja omogući napad, navode arapski dužnosnici u izvještaju Wall Street Journala.

Arapski dužnosnici, prema WSJ-u, izjavili su da zemlje koje je Iran obuhvatio prijetnjama preko diplomatskih kanala uključuju Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Katar - sve države koje ugošćuju američke trupe. Te su države obavijestile Bidenovu administraciju da ne žele da njihovu vojnu infrastrukturu ili zračni prostor koriste SAD-a ili Izrael za bilo kakve ofanzivne operacije protiv Irana, kazali su dužnosnici.

Rastući sukob na Bliskom istoku stavlja na kušnju savez Izraela i arapskih država koje se protive iranskom vojnom stavu u regiji. SAD je okosnica ovog saveza i gaji nade da bi u budućnosti mogao stvoriti neku vrstu bliskoistočnog NATO-a, usmjerenog na suprotstavljanje Iranu. Arapske države, uključujući Jordan, pomogle su oboriti iranske projektile lansirane na Izrael u aprilu, no podrška direktnom izraelskom napadu na Iran možda bi bila korak predaleko.

Američki odbrambeni dužnosnici priznali su da su neki regionalni partneri obavijestili Pentagon da ne žele da izraelski ratni avioni lete iznad njihovih teritorija ili da američke snage pokreću ofanzivne operacije iz ili iznad njihovog zračnog prostora. Arapske zemlje su rekle da će američkim snagama biti dopušteno provoditi samo operacije samoodbrane.

Zahtjevi arapskih zemalja zasad su neformalni, rekao je američki dužnosnik iz odbrane. Od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi prošle godine arapske zemlje su više puta dodavale i uklanjale ograničenja na američke operacije, kažu dužnosnici odbrane. No te su zemlje sada puno odlučnije u svojim zahtjevima jer se rat proširio na sukobe između Izraela i Irana.