ANALIZA SKY NEWSA

Izraelski napad na iranske naftne baze mogao bi imati ogromne posljedice – i povećati Trumpove šanse da pobijedi na izborima

U izraelskom sukobu s Iranom dolazi visoko podne, možda se sprema obračun balističkih projektila ili možda nešto asimetričnije i prikrivenije, piše u analizi Sky News.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučuje kako da uzvrati na višestruki raketni napad Irana od 1. oktobra ove godine.

Ali plan je obavijen velom tajne. U video obraćanju u nedjelju ujutro, Benjamin Netanyahu je upozorio svoje ministre: "Malo pričajte, radite puno".

Izvori su rekli američkom partneru Sky-a NBC da se Izraelci fokusiraju na planove za ciljanje vojne i energetske infrastrukture. Napad na navodni iranski program nuklearnog oružja sada se smatra malo vjerojatnim.

Udar na iranska naftna postrojenja mogao bi imati ogromne posljedice daleko izvan Bliskog istoka - i ekonomske i političke.

Iran je upozorio da će uzvratiti napadom na postrojenja širom zaljeva u Emiratima, što bi moglo dovesti do naglog povećanja cijene sirove nafte, potencijalno pogubnog za globalnu ekonomiju.

Više cijene nafte mogle bi zauzvrat dovesti do naglog rasta cijena na pumpama u SAD posljednjih sedmica prije predsjedničkih izbora, te potencijalno pomoći izgledima Donalda Trumpa za reizbor - ishod koji bi Benjamin Netanyahu pozdravio.

Za sada, međutim, Izraelci tjeraju svijet da nagađa kada i kako će tačno napasti Iran. Oni mogu izabrati i manje očiglednu opciju.

Smatra se da je Izrael duboko prodro u Iran sa obavještajnim sredstvima. Moguć je tajni napad na njegovu infrastrukturu ili vladu.

Jedan razvoj može dati naznake o vremenu. SAD navodno razgovaraju s Izraelom o slanju još jednog naprednog odbrambenog sistema protiv balističkih projektila, poznatog kao THAAD.

Sistem bi Izraelu pružio neprocjenjivu dodatnu zaštitu ako Iran ponovo uzvrati. Ali njegovo raspoređivanje tek treba da bude finalizirano, što sugerira da bi do bilo kakve izraelske operacije moglo biti još nekoliko dana.

THAAD-u je potrebno 95 vojnika za rad po bateriji. To bi značilo američke čizme na terenu u Izraelu po prvi put u ovom ratu.

Koliko god da je Bidenova administracija frustrirana Netanyahuovom vladom na nizu frontova, ona u vojnom smislu i dalje stoji rame uz rame sa svojim saveznikom.