izuzetno otkriće

Tajna grobnica pronađena ispod mjesta snimanja filma ‘Indiana Jones’ u Petri

U srcu drevnog grada Petre u Jordanu, uklesanog u litice od ružičastog pješčenjaka, nalazi se složeni spomenik poznat kao Khaznah ili Riznica.

A ispod tog zdanja, nedavno su otkrili arheolozi, nalazi se grobnica s najmanje 12 ljudskih kostura i artefakata za koje se procjenjuje da su stari najmanje 2000 godina.

Arheolozi predvođeni dr. Pearce Paul Creasman, izvršni direktor Američkog centra za istraživanje, otkrio je drevnu grobnicu. Ekspedicija je proučavala Riznicu nakon godina nagađanja da dvije grobnice pronađene ispod lijeve strane spomenika 2003. nisu jedine tajne podzemne odaje. Ali ta teorija nije bila potvrđena - do sada.

Creasman i njegov tim izveli su radar koji prodire u zemlju - tehniku ​​daljinskog istraživanja koja koristi radarske impulse za otkrivanje podzemnih objekata - ranije ove godine kako bi vidjeli odgovaraju li fizičke značajke na lijevoj strani, gdje su pronađene originalne grobnice, onima na desnoj strani. Detekcije su otkrile velike sličnosti između dviju strana i bio je to dokaz da su trebali dobiti dopuštenje od jordanske vlade da kopaju ispod riznice.

U tom je trenutku Creasman kontaktirao Josha Gatesa, voditelja emisije "Expedition Unknown" na Discovery Channelu. "Mislim da imamo nešto", Creasman je rekao istraživaču preko telefona, piše CNN.

S filmskom ekipom, tim je u avgustu otkopao novootkrivenu grobnicu. Ali pravo iznenađenje bilo je ono što je ležalo u grobnici. Dok su mnoge grobnice otkrivene u Petri pronađene prazne ili poremećene, komora je bila ispunjena potpunim ostacima kostura i grobnim prilozima od bronce, željeza i keramike. Netaknuti grob pronađen ispod riznice pruža rijedak uvid u živote Nabatejaca, drevnih arapskih nomada čije je pustinjsko kraljevstvo napredovalo tijekom četvrtog stoljeća prije Krista do 106. godine nove ere, rekao je Creasman.

"Ovo je iznimno rijetko otkriće - u dva stoljeća koliko arheolozi istražuju Petru, ništa slično nije pronađeno prije", rekao je Gates. "Čak i ispred jedne od najpoznatijih zgrada na svijetu … još uvijek postoje ogromna otkrića."

Značajno otkriće moglo bi biti najveća zbirka ljudskih ostataka pronađenih na jednom mjestu u Petri, prema istraživačima, a predstavljeno je u srijedu na premijeri sezone "Expedition Unknown". (Discovery Channel je u vlasništvu CNN-ove matične tvrtke, Warner Bros. Discovery.)

Istraživanje Petre, svjetskog čuda

Petra je 2000-ih proglašena jednim od novih sedam svjetskih čuda zbog svoje jedinstvene arhitekture i mnogih misterija koje još uvijek okružuju grad. Iako su stručnjaci stoljećima raspravljali o namjeni Riznice, najpopularnija je teorija da spomenik služi kao mauzolej, iako u samoj zgradi nisu pronađeni nikakvi ostaci kostura, rekao je Gates.

Riznica prima stotine tisuća turista godišnje, a također je prikazana u nekoliko filmova, najistaknutije kao mjesto Svetog Grala u filmu "Indiana Jones i posljednji križarski rat" iz 1989. godine.

Među artefaktima bilo je nekoliko posuda, a jedan je kostur pronađen kako drži keramički kalež koji je oblikom podsjećao na Sveti Gral. "To je doista bio sjajan trenutak povijesti oponašanja umjetnosti", rekao je Gates.

Artefakti su izuzetno dobro očuvani, rekao je Creasman. Međutim, ljudski ostaci, iako su netaknuti, u delikatnijem su obliku nego što se očekivalo. Njihovo stanje može biti rezultat vlage i sezonskih poplava u Petri, kao i poroznog pješčenjaka koji okružuje grobnicu u kojem je zarobljena vlaga, rekao je. Neki od kostura pronađeni su s plijesni.

Samo je nekoliko grobnica otkrivenih u Petri u posljednjih nekoliko desetljeća pronađeno s netaknutim ukopima, rekao je Creasman. Ozbiljni poremećaji su najvjerojatnije uzrokovani putnicima koji su u pustinji tražili hlad i zaštitu, dodao je.

Dvije grobnice koje su ispod lijeve strane Riznice prije dva desetljeća otkrili arheolozi iz Jordanskog odjela za antikvitete imale su djelomične ostatke kostura, ali podaci nisu objavljeni, tako da nije jasno koliko je osoba pronađeno, rekao je Creasman.

"Nadali smo se da ćemo pronaći bilo što što bi nam moglo reći više o drevnim ljudima i mjestu - ljudski ostaci mogu biti stvarno vrijedan alat u tom pogledu", rekao je Creasman. "Ukopi u ovoj grobnici su artikulirani, tako da kosti nisu prekopane i premještene, tako da je to izuzetno rijetko."

Jedna misterija koja i dalje okružuje Nabatejce je njihova praksa pokopa. U literaturi se nabatejsko društvo često opisuje kao više egalitarno, s kraljem koji je više integriran s nižim klasama od vođa drugih civilizacija, rekao je Creasman. Do sada, među pronađenim nabatejskim grobnicama, čini se da nema velike razlike između kraljevskih i običnih ukopa, pa je teško reći jesu li nedavno otkrivene grobnice ispod Riznice bile dizajnirane za kraljevske porodice.

Istraživači također sumnjaju da su mnogi od tekstila i nakita koji se obično nalaze u nabatejskim grobovima, poput omota od tkanine i ogrlica i drugih perli koje su ukrašavale tijela, izgubljeni zbog vlage i poplavnih voda koje su prodrle u grobnicu, rekao je Gates.

Dok istraživači nastavljaju proučavati kosture, Creasman je rekao da se nadaju da će izaći na vidjelo više detalja o tome ko su ti ljudi bili u životu. Istraživači bi htjeli datirati kosture i artefakte, kao i upotrijebiti ekstrahiranu DNK kako bi utvrdili jesu li tuceti kostura povezani. Druge analize mogle bi pomoći u procjeni njihove prehrane i otkriti jesu li imali fizičke poslove, rekao je Creasman.

"Oni moraju biti iznimno važni ljudi, jer su tamo gdje su pokopani tako vrhunske nekretnine; to je zapravo glavni ulaz u grad", rekao je Gates. "Mislim da će saznanje ko su oni doista pomoći da se otkrije dio priče o Ministarstvu financija."