bosanski tenk

Kolašinac će večeras sustići Medunjanina i napraviti veliki uspjeh

Reprezentativac Bosne i Hercegovine i član italijanske Atalante Sead Kolašinac, nastupao je protiv Njemačke 59. u dresu reprezentacije BiH, čime je dodatno prišao Harisu Medunjaninu na listi igrača sa najviše nastupa u historiji nacionalnog tima.

Naime, Haris Medunjanin je posljednji put nastupio 2018. godine, kada je i stigao do 60 nastupa u nacionalnom dresu, a on trenutno zauzima sedmo mjesto na listi igrača sa najviše nastupa.

Sead Kolašinac je napustio teren u završnici meča protiv Njemačke i postojala je bojazan da je povrijeđen, ali selektor Barbarez je istakao da se radilo samo o grčevima uzrokovanim umorom, te bi, s obzirom na činjenicu da će Barišić propustiti meč protiv Mađarske zbog kartona, Kolašinac svakako trebao dobiti određenu minutažu.

Prvi put od 2018. godine, neki reprezentativac Bosne i Hercegovine trebao bi tako doći do brojke od 60 nastupa, a s obzirom na to da igra na visokom nivou u klupskoj karijeri i da ima tek 31 godinu, Kolašinac bi trebao ostvariti i značajan dodatni napredak. 

Najviše nastupa u historiji reprezentacije BiH ima Edin Džeko, koji je protiv Njemačke odigrao 137. utakmicu u dresu reprezentacije, a slijedi Miralem Pjanić sa 115 nastupa. Emir Spahić je na trećem mjestu sa 94 nastupa, četvrti Zvjezdan Misimović ima 84 nastupa, peti Vedad Ibišević 83 nastupa, a šesti Asmir Begović 63 nastupa.

Slijede već pomenuti Medunjanin i Kolašinac sa 60 odnosno 59 nastupa, a na devetom mjestu je Senad Lulić sa 57 nastupa. Deseto mjesto dijele Edin Višća i Ibrahim Šehić sa po 55 nastupa, a preko 50 nastupa je upisao još i Elvir Bolić, koji je odigrao 51 utakmicu.