glavni prelazi zatvoreni

Palestinci gladuju od 1. oktobra: Kamala Harris pozvala Izrael da omogući protok humanitarne pomoći u Gazu

U saopćenju koje je WFP objavio 12. oktobra, navedeno je da su glavni prelazi na sjeveru Pojasa Gaze zatvoreni i da pomoć u hrani nije ušla u regiju od 1. oktobra

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke Kamala Harris komentarisala je izvještaj Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda (WFP) da pomoć u hrani nije stigla na sjever Pojas Gaze od 1. oktobra.

Pozvala je Vladu Izraela da poduzme dalje korake kako bi se olakšao pristup humanitarnoj pomoći u Gazi.

"UN su objavile da nikakva hrana nije ušla u sjevernu Gazu skoro dvije sedmice. Izrael mora hitno učiniti više da olakša protok pomoći onima kojima je potrebna", poručila je Harris.

Ukazujući na potrebu zaštite civila u regionu i osiguravanja njihovog pristupa hrani, vodi i medicinskim uslugama, Harris je naglasila potrebu poštivanja međunarodnog humanitarnog prava.

U saopćenju koje je WFP objavio 12. oktobra, navedeno je da su glavni prelazi na sjeveru Pojasa Gaze zatvoreni i da pomoć u hrani nije ušla u regiju od 1. oktobra.

U saopćenju je navedeno da su mjesta za distribuciju hrane, kuhinje i pekare na sjeveru palestinske enklave zatvoreni zbog zračnih napada i naredbi za evakuaciju.