ključna ravnoteža

Poslanica Salkičević – Dizdarević u Ženevi. Upozorila na kompleksnost upotrebe vještačke inteligencije

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i članica Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Ermina Salkičević – Dizdarević obratila se na 38. sjednici Foruma parlamentarki IPU, koja se, u okviru 149. zasjedanja Generalne skupštine IPU, održava u Ženevi.

U svom obraćanju na panelu pod nazivom "Uticaj vještačke inteligencije na demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava" poslanica Salkičević – Dizdarević upozorila je na kompleksnost upotrebe vještačke inteligencije, te istakla da je ključno da se pronađe ravnoteža između tehnološkog razvoja i zaštite ljudskih prava.

Govoreći o načinima zaštite ljudskih prava pri upotrebi vještačke inteligencije, Salkičević – Dizdarević ukazala je na potrebu donošenja zakonske regulative, kao i na potrebu edukacije u vezi sa upotrebom vještačke inteligencije.

Podsjetila je na činjenicu da je Evropski parlament u martu ove godine usvojio Zakon o vještačkoj inteligenciji, kao i na to da je Vijeće Evrope usvojilo ozbiljne preporuke u vezi sa upotrebom vještačke inteligencije.

"Znanje i obrazovanje u vezi sa vještačkom inteligencijom (AI) i njenom upotrebom ključni su u procesu zaštite ljudskih prava, posebno prava žena", poručila je Salkičević – Dizdarević.

Dodala je da bi promocija "AI pismenosti“ trebala da bude prioritet u institucijama izvršne vlasti, pravosuđu, policiji, institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, ali i u javnom prostoru i medijima.

"Iz iskustava koje imamo u Bosni i Hercegovini, važno je da imamo kvalitetan zakonski okvir i da snažno radimo na promociji 'AI pismenosti'", zaključila je članica Delegacije PSBiH u IPU Ermina Salkičević – Dizdarević u svom obraćanju na sjednici Foruma parlamentarki IPU u Ženevi.

Delgaciju PSBiH na 149. zasjedanju Generalne skupštine IPU u Ženevi predvodi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i predsjedavajući Delegacije PSBiH u IPU Denis Zvizdić. Osim Zvizdića i poslanice Salkičević – Dizdarević, u Delegaciji PSBiH je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u IPU Marinko Čavara, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.