Prošlo je 39 godina

‘Za milion godina’: Kad su zvijezde iz bivše Jugoslavije pjevale za Afriku. Zašto nije učestvovao Balašević

Mnoge tadašnje zvijezde su i dan dans na muzičkom tronu ovih prostora

YU rock misija bio je muzički projekt podrške Bobu Geldofu, koji je vodio globalnu kampanju za pomoć afričkim državama. Muzička elita rock i pop muzike iz bivše Jugoslavije zajedno je formirala „Aid” bend, nazvan YU rock misija. Godine 1985. snimili su pjesmu „Za milion godina“, a učestvovali su muzičari iz cijele bivše Jugoslavije.

Pjesmu je komponirao frontmen grupe Generacija 5, Dragan Ilić, a tekst je napisao Mladen Popović, urednik tad popularne emisije "Hit meseca".

U sastavu su bili Bajaga, Zdravko Čolić, Marina Perazić , Aki Rahimovski, Jura Sublić, Massimo Savić, Alen Islamović, Zorica Kondža, Željko Bebek, Mladen Vojičić Tifa, Dado Topić, Peđa D' Boy, Zele Lipovača, Slađana Milošević i mnogi drugi.

Snimili su pjesmu „Za milion godina”, koja je objavljena kao singl. Solo dionicu u pjesmi odsvirao je Vlatko Stefanovski, Bora Đorđević i Goran Bregović nisu navedeni na omotu ploče, ali su učestvovali u televizijskom izvođenju pjesme.

Mnoge tadašnje zvijezde su i dan dans na muzičkom tronu ovih prostora.

Za kraj kampanje, muzičari su izveli ovu pjesmu na osmosatnom koncertu 15. juna 1985. u Beogradu na stadionu Marakana. Spot za ovu pjesmu prikazan je na televizijskim stanicama širom svijeta, a 13. jula 1985. je prikazan u okviru Live Aid koncerta u Londonu, na velikom ekranu. Ovaj spot je također uključen u Live Aid DVD izdanje, koje je objavljeno 2004. godine.

Đorđe Balašević je u intervjuu za časopis "Rock" otkrio da nije bio pozvan da učestvuje i da žali zbog toga.

"Žacnulo me je i zaboljelo što nisam pozvan u YU Rock Misiju, jer vjerujem da sam mogao, ne kao neki pjevač, već kao tekstopisac, da napišem bar strofu", izjavio je tom prilikom.

On nije bio jedini muzičar koji nije bio pozvan da učestvuje u ovom projektu, a to je djelomično ispravljeno na koncertu na Marakani kada su pozvani da učestvuju „Piloti“, „Partibrejkersi“, „EKV“, „Vatreni poljubac“, „Plavi orkestar“, „Električni orgazam“.