šalju i vojnike

Kakvo moćno oružje Amerika šalje Izraelu? Ima skoro savršenu stopu efikasnosti

Sjedinjene Američke Države u jeku pojačanih sukoba na Bliskom istoku šalju Izraelu napredni proturaketni sistem, kao i američke vojnike koji će upravljati ovim moćnim oružjem.

Riječ je o odbrambenom sistemu THAAD koji je jedno je od najmoćnijih proturaketnih oružja američke vojske.

THAAD je sposoban presresti balističke projektile na udaljenostima od 150 do 200 kilometara i s gotovo savršenom stopom efikasnosti, prenosi CNN.

Koristeći kombinaciju naprednih radarskih sistema i presretača, THAAD, skraćenica za Terminal High-Altitude Area Defense (Terminalna odbrana područja na velikim visinama), jedini je američki sistem proturaketne odbrane koji može uništiti balističke projektile kratkog i srednjeg dometa unutar ili izvan atmosfere tokom njihove završne faze leta.

THAAD presretači su kinetički, što znači da uništavaju nadolazeće mete sudarajući se s njima, umjesto da eksplodiraju u blizini nadolazeće bojeve glave.

Američka vojska ima sedam THAAD baterija, od kojih se svaka sastoji od šest lansera postavljenih na kamione – s osam presretača svaki – moćnog radarskog sistema i komponente za kontrolu vatre i komunikacije, navodi se u izvještaju Kongresne istraživačke službe.