i u pravu je

Miroslav Klose: Nogomet uz koji sam ja odrastao više ne postoji

Miroslav Klose i dalje je najbolji strijelac u historiji njemačke reprezentacije. U posljednjih 10 godina najviše se spominjalo ime kada se priča o "Elfu", jer od trenutka kada je napustio reprezentaciju nakon osvajanja Svjetskog prvenstva 2014. Njemačka nije pronašla "ubojitog" napadača sličnog njemu.

No, ovo nije priča o golgeterima i "Elfu", niti o njegovoj trenerskoj karijeri u Nürnbergu, već o odnosu prema današnjim nogometašima. Razočaran rastućim trendom, Klose je žestoko kritizirao nogometaše.

"Nogomet uz koji sam odrastao više ne postoji. Danas svi nogometaši brinu o svojim autima, ugovorima, kopačkama s imenom, imidžom… Jedino do čega sam ja mario bio je nogomet. Ništa više", Klose rekao je.

Miroslav je po poreklu Poljak, rođen je u Opolu, otac Jozef je bio profesionalni fudbaler, a majka Barbara Jež profesionalna rukometašica. Sa osam godina je otišao u nemački Kusel, učio je za stolara, rastao fudbalski u Blaubah Didelkopfu, igrao u Hamburgu, Kajzerslauternu, odakle i počinje profesionalna karijera. Nadavao se golova u Verderu, Bajernu iz Minhena i Laciju. Za selekciju Nemačke je na 137 mečeva postigao 71 gol. Na četiri Mundijala, od 2002. do 2014. godine postigao je 16 golova.