diplomate donijele odluku

EU usvojio sankcije za Iran zbog opskrbe Rusije balističkim projektilima

Sankcije EU, uključujući zamrzavanje imovine u bloku i zabranu putovanja pojedincima, stupit će na snagu nakon objave u Službenom listu EU, registru zakona EU

Ministri vanjskih poslova EU usvojili su u ponedjeljak sankcije Iranu zbog opskrbe Rusije balističkim projektilima za upotrebu u Ukrajini, rekli su diplomati za dpa.

Sankcije EU usmjerene su na kompanije i pojedince uključene u iranski program balističkih raketa i isporuku tog i drugog oružja Rusiji.

Evropska unija prethodno je nekoliko puta upozorila Iran da ne prosljeđuje balističke projektile Moskvi i taj korak smatra kršenjem novog tabua.

Iran je oštro negirao opskrbu Rusije oružjem. Prema Teheranu, zemlja ima stratešku saradnju s Moskvom, iako to nije povezano s ratom u Ukrajini. Teheran tvrdi da je pružanje vojne pomoći zaraćenim stranama nehumano.

Jedna od meta je iranska državna zrakoplovna kompanija Iran Air. Britanija, Njemačka i Francuska već su najavile da rade na sankcijama protiv kompanije.

Sankcije EU, uključujući zamrzavanje imovine u bloku i zabranu putovanja pojedincima, stupit će na snagu nakon objave u Službenom listu EU, registru zakona EU.

Ministri vanjskih poslova EU sastaju se kako bi raspravljali o eskalirajućem sukobu na Bliskom istoku i naporima EU da podrži Ukrajinu protiv ruske invazije, uprkos otporu Mađarske.

Unija također planira novim sankcijama pogoditi ruske aktere i organizacije optužene za destabilizaciju demokracije i sigurnosti Moldavije uoči ključnog referenduma o članstvu u EU kasnije ovog mjeseca.

Uloga Irana i njegovih regionalnih saveznika Hezbolaha u Libanonu i Hamasa u Gazi, bit će u središtu pažnje na sastanku ministara vanjskih poslova u Luksemburgu.

EU se bori pronaći odgovor koji bi mogao pomoći da se sukob ne pretvori u spiralni regionalni rat na Bliskom istoku.

Najviši diplomat EU Josep Borrell izrazio je frustraciju zbog neslaganja bloka oko sve napetijeg sukoba na Bliskom istoku, posebno u vezi s kritikama Izraela.

Predugo traje da bi se neke stvari mogle reći koje su sasvim evidentne, rekao je po dolasku.

"Sasvim je očito da bismo trebali biti protiv izraelskih napada na UNIFIL, posebno zato što su tamo naši vojnici", rekao je, referirajući se na zajedničku izjavu EU o nedavnim napadima na mirovnu misiju UN-a u južnom Libanonu, objavljenu uoči okupljanja.