dobio aplauz

Robot sa tri ruke dirigovao simfonijskim orkestrom

Robot s tri ruke ušao je u mizučku hisatoriju jer je prvi dirigirao ansamblom na koncertu kojim je u nedjelju proslavljena 25. godišnjica Dresdenskog simfonijskog orkestra.

Korištenjem tri ruke sa svjetlećim palicama za dirigiranje i povremenim održavanjem različitih tempa za pojedine grupe u orkestru, mehanički maestro zaradio je gromoglasni pljesak nakon premijere "Robotersinfonie" (Simfonija robota) u koncertnoj dvorani Hellerau u njemačkom Dresdenu.

Markus Rindt, direktor Dresdenskog simfonijskog orkestra, rekao je da je za projekt uspio dobiti pomoć stručnjaka s Tehničkog univerziteta u Dresdenu.

"Dirigirajući stroj, opremljen sa sedam zglobova, 'naučio' je kako održavati ritam i prenijeti dinamiku", rekao je Rindt.

U sličnom pothvatu, robot dirigent vođen umjetnom inteligencijom prošle je godine dirigirao orkestrom u Južnoj Koreji, prenose agencije.

Organizatori projekta u Dresdenu kažu da muzičari ne trebaju strahovati da će ih neko zamijeniti.

"Nije nam cilj zamijeniti dirigente u budućnosti. Cilj je otvoriti novi teren i istražiti muzičke mogućnosti uz pomoć robota", dodao je Rindt.