odbili poziv

Kralja Charlesa čeka bojkot u Australiji. Glavni političar ne želi se susresti s njim

Prema izvještajima Sky Newsa, britanski kralj Charles i kraljica Camilla se suočavaju s ignoriranjem visokih političara u Australiji uoči turneje u ovoj zemlji kasnije ove sedmice.

Posjeta će biti kraljeva najznačajnija prekomorska turneja od njegove dijagnoze raka i njegova prva posjeta Australiji kao šefa države.

Na prijem za kraljevski par u Canberri 21. oktobra pozvani su svi državni premijeri u Australiji - ali se navodi da nijedan nije prihvatio poziv, navodeći druge obaveze.

Kralj bi se trebao obratiti zajednici i političkim liderima na događaju, navodi Buckinghamska palača.

Državna premijerka Viktorije Jacinta Allan bila je posljednja u nizu lidera koja je potvrdio da neće prisustvovati prijemu.

Premijer Južne Australije Peter Malinauskas okrivio je sastanak regionalne vlade za svoje odsustvo.

Drugi premijeri saopćili su da ih posao sprečava da prisustvuju prijemu, dok je Steven Miles iz Queenslanda rekao da će se koncentrirati na svoju izbornu kampanju.

Dijelovi australskih medija kritizirali su takav stav političara, nazivajući je "uvredom", "nepoštovanjem" i "djetinjastim".

Inačeč, Charles je formalno šef australske države i obratit će se na prijemu u parlamentu, političkom srcu zemlje.

Međutim, nijedan od osam političkih lidera australskih država i teritorija ne ide na sastanak s Charlesom. Niko od njih neće biti ni u parlamentu da čuje obraćanje kralja Australije.

Inače, ankete pokazuju da podrška republici u Australiji ne raste i možda je ovo pokušaj ponovnog pokretanja razgovor na tu tremua.

To dolazi nakon što je anketa u Daily Telegraphu pokazala da je svaki četvrti ispitanik imao povoljnije mišljenje o monarhu nego prije nego što je krunisan.

Oko 33 posto bi željelo da Australija postane republika, ali 45 procenata je reklo da bi nacija trebala ostati monarhija, pokazuju rezultati.