banjalučka policija

Devetorka osumnjičena da je mikrokreditnu fondaciju oštetila za desetine hiljada KM

Policijska uprava Banja Luka podnijela je danas Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka izvještaj protiv osobe A.P. iz Banje Luke, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo osam krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u sticaju sa osam krivičnih djela falsifikovanje isprave.

Izvještaj je podnesen i protiv osoba J.I., B.I, E.D., B.Č., E.D., F.B., A.H. i I.Z., svi iz Tuzle, zbog počinjenih krivičnih djela obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti u sticaju sa krivičnim djelom falsifikovanje isprave.

Osoba A.P. se sumnjiči da je kao službenik mikrokreditne fondacije u Banjoj Luci u periodu od 9. augusta 2023. do 21. marta 2024. zloupotrijebilo svoj položaj i u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, izradilo, ovjerilo i priložilo falsifikovanu dokumentaciju za klijente u cilju odobravanja kreditnih sredstava, kojom prilikom je klijentima i mikrokreditnoj fondaciji pričinilo materijalnu štetu u iznosu od 23.403 KM.

Lica J.I., B.I, E.D., B.Č., E.D., F.B., A.H. i I.Z. se sumnjiče da su u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi tokom novembra 2023. godine, te januara i februara 2024. podnijela zahtjeve za kredite mikrokreditnoj fondaciji u Banjoj Luci uz koje su priložili neistinite podatke i dokumentaciju, na osnovu kojih su im odobreni i isplaćeni krediti u ukupnom iznosu od 52.600 KM, te za navedeni iznos oštetili mikrokreditnu fondaciju.