fiskalna stabilnost

Vučić: Težak sastanak s MMF-om, morat ćemo biti još discipliniraniji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), da Srbija nastavlja putem fiskalne stabilnosti, ali da će morati biti još disciplinovaniji i odgovorniji.

"Težak, vjerujem i uspješan sastanak s delegacijom MMF-a. Srbija nastavlja putem fiskalne stabilnosti, ali ćemo morati da budemo još discipliniraniji i odgovorniji nego do sada.

Pregovori s MMF-om jesu bili naporni, ali je ostvaren sjajan napredak što je potvrdio i šef misije Donald Megetigan.

On mi je čestitao na postizanju investicionog rejtinga Srbije i istakao uspješan završetak četvrte, ujedno i posljednje revizije tekućeg stand-by aranžmana, kao i dogovor novog PCI aranžmana od sljedeće godine", objavio je Vučić na Instagramu.

Dodao je da je potvrđen je dogovor o održavanju budžetskog deficita od tri posto u periodu 2025-2027. uz prioritizaciju kapitalnih projekata.

"Delegacija MMF je naglasila važnost poštovanja fiskalnih pravila, posebno kada je reč o plaćama i penzijama, kao i potrebu za pažljivim upravljanjem troškovima u sektorima poljoprivrede, infrastrukture i zdravstva.

Izrazio sam zahvalnost za podršku MMF-a i istakao posvećenost Srbije daljoj fiskalnoj konsolidaciji i sprovođenju strukturnih reformi, uključujući reforme u energetskom sektoru i upravljanju javnim preduzećima", poručio je Vučić.