vlada hnk

Ukupno 23 žrtve tragičnih poplava u Konjicu i Jablanici. Traga se za još jednom osobom

Sutra će u Jablanici, u 14 sati, biti održana kolektivna dženaza, nakon koje će uslijediti ukop na mezarjima Donja Jablanica, Djevor i Zlate

Nakon današnjega pronalaska tijela još jedne žrtve prošlosedmčnih poplava i klizišta koje su pogodile sjeverna područja Hercegovačko-neretvanskog kantona, ukupno su 23 smrtno stradala žitelja Konjica i Jablanice.

Od toga, četvero je poginulih s prostora Konjica, a 19 iz Jablanice, saopćeno je iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako se dodaje, na terenu je aktivna potraga za još jednom nestalom osobom iz Konjica.

A tijelo još jedne žrtve razornih poplava, za kojom se tragalo, pronađeno je u Donjoj Jablanici, potvrdio je Sabahudin Spahović iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Prema njegovim riječima, tijelo je otkriveno u blizini brane na Grabovičkom jezeru.

Ovim pronalaskom broj stradalih u Jablanici dosegnuo je 19 osoba, dok je ukupno u poplavama 4. oktobra živote izgubilo 26 ljudi.

Na području Konjica četiri osobe su stradale, a potraga za još jednom nestalom osobom i dalje traje. U Fojnici su zabilježene tri žrtve.

Sutra će u Jablanici, u 14 sati, biti održana kolektivna dženaza, nakon koje će uslijediti ukop na mezarjima Donja Jablanica, Djevor i Zlate.

Saobraćaj na magistralnom putu M-17 Mostar–Jablanica bit će privremeno otvoren između 13 i 17 sati, s naglaskom na propuštanje isključivo vozila za potrebe dolaska na kolektivnu dženazu.