BHDoktor

Tri simptoma vezana za stopala koja ne smijete da ignorišete

Kardiovaskularne bolesti odnesu skoro 18 miliona života širom svijeta svake godine, a neobični simptomi vezani za stopala mogu da ukazuju na njihovo prisustvo. Američki stručnjaci ističu tri ključna znaka koji se mogu primijetiti na stopalima i prstima.

Oticanje stopala

Oticanje stopala, od prstiju prema gore, može da bude jedan od mogućih znakova kardiovaskularnih bolesti. Mnogi problemi sa srcem dovode do nakupljanja tečnosti u stopalima i potkoljenicama (u težim slučajevima do prepona), što se menifestuje kao otok.

Stručnjaci dodaju da je ovaj otok obično slabijeg intenziteta ujutru, ali da se može povećati tokom dana.

Bolni žuljevi na prstima

Crveni ili ljubičasti čvorići na vrhovima prstiju, koji se nazivaju Oslerovi noduli, mogu da budu znak endokarditisa ili bakterijske infekcije srčanih zalistaka. Infekcija se mora pravilno liječiti, pa je konsultacija sa ljekarom obavezna, a ovi čvorići se mogu pojaviti i na šakama.

Plavičasti prsti

Kada ste prehlađeni, smanjen protok krvi ili zasićenje kiseonikom može da uzrokuje da koža, posebno na ekstremitetima kao što su stopala i ruke, postane plava ili ljubičasta. Ali ako imate ovo stanje čak i kada vam je toplo, to može da ukazuje na vaskularne probleme.

Ukoliko primijetite plavu ili ljubičastu boju prstiju, a da uzrok nije hladnoća, obratite se specijalisti.

U slučaju bilo kakvih neuobičajenih promjena, konsultujte se sa specijalistom, koji će vas po potrebi uputiti na dodatne pretrage i postaviti dijagnozu,