starlink

Rusi su Vuhledar osvojili zahvaljujući tehnologiji Elona Muska

Ruska vojska masovno koristi internetske terminale Starlink, a zahvaljujući tome nedavno su osvojili Vuhledar u Donecku, piše američki Washington Post.

Rusi su terminale Starlink nabavili na crnom tržištu, a omogućuju im korištenje satelitskog interneta za povećanje koordinacije tokom napada, lansiranje više bespilotnih letjelica i gađanje ukrajinskih trupa preciznim topničkim napadima. Naime, Starlink je konstelacija hiljada satelita koje kruže oko Zemlje, ali na manjoj visini nego drugi internetski sateliti, oko 550 kilometara, zbog čega mu je vrijeme odaziva (latencija) puno manje od drugih satelita.

Korištenje Starlinkovih terminala omogućuje zapovjednicima praćenje bojnog polja u stvarnom vremenu pomoću dronova i osiguravaju sigurnu i brzu komunikaciju među vojnim jedinicama. Ukrajinci su dosad koristili Starlinkove terminale koje im je tvrtka Elona Muska SpaceX počela isporučivati nedugo nakon početka sveoubhvatne ruske invazije 2022. i do nedavno su im ti terminali omogućavali da kompenziraju brojnu nadmoćnost ruske vojske, jer su njihovi udari bili brži i precizniji od ruskih.

Zbog sankcija Rusiji, SpaceX ne prodaje svoje terminale izravno toj zemlji, no, prema ukrajinskim izvorima, postoji rastuće ilegalno tržište za njihovu prodaju ruskoj vojsci, što je odigralo značajnu ulogu u nedavnim vojnim uspjesima Rusije u Donbasu.

'Jednostavno su nas nadjačali', rekao je za Washington Post jedan časnik 72. mehanizirane brigade, jedne od postrojbi koje su branile Vuhledar. Taj časnik smatra da je, osim nedostatka oružja i ljudstva u ukrajinskoj vojsci, ruski pristup Starlinku bio ključan za gubitak grada kojeg su Ukrajinci uspješno branili prethodnih mjeseci. Zapovjednik voda bespilotnih letjelica 93. mehanizirane brigade ukrajinske vojske rekao je da su im Starlink terminali prije davali tehnološku prednost nad Rusima, ali da je ta prednost sada nestala.

'Prije Rusi nisu mogli kontrolirati neke svoje pokrete, manevre, topništvo, pješaštvo', rekao je i dodao da je Ukrajina prije znala presresti rusku komunikaciju radio uređajima i da su primijetili da ruski vojnici često daju nepotpune ili krive informacije svojim zapovjednicima, ali da se sada to promijenilo.

'Sada će se samo poboljšati, a nažalost, to je ono što se događa posvuda, rekao je. Starlink omogućuje bržu i sigurniju komunikaciju i stoga je postao neophodan za sposobnost Ukrajine da komunicira na bojnom polju. Prethodno oslanjanje Rusije na radiokomunikacije stavilo je inače veće, bolje naoružane snage u nepovoljniji položaj. Pentagon, koji financijski podupire pristup Starlinku za ukrajinsku vojsku, objavio je u maju 2024. da radi na sprječavanju ruskih trupa da koriste terminale u Ukrajini.