čitava svita

Bh. delegacija na Samitu u Berlinu najbrojnija: Krišto u Njemačku povela 12 osoba, troškovi idu na teret budžeta BiH 

U delegaciji su kako saznajemo, osim Krišto, čak četiri savjetnika iz njenog kabineta, troje uposlenika Protokola Vijeća ministara BiH, jedan prevodilac i čak četiri policijska službenika

Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, boravi u Berlinu na Samitu Berlinskog procesa kojem prisustvuju uglavnom premijeri zemalja Zapadnog Balkana na poziv kancelara SR Njemačke Olafa Scholza.

Riječ je o 10. jubilarnom Samitu čije su glavne teme jačanje regionalne privredne saradnje i ubrzanje procesa evropskih integracija zapadnog Balkana.

Šta svi rade u Njemačkoj?

Kako saznaje Raport na ovom Samitu Bosna i Hercegovina ima najbrojniju delegaciju, koju uz Krišto broji još čak 12 osoba! 

Sudeći po brojnosti delegacije, moglo bi se pomisliti kako BiH na Samitu u Berlinu od svih učesnika ima najviše za ponuditi i da će ovaj skup za našu zemlju polučiti najbolje rezultate. 

Nažalost, imajući u vidu (ne)učinkovitost Vijeća ministara BiH u svojim redovnim aktivnostima u zemlji, počev od veoma malog broja zakona koje šalje u parlamentarnu proceduru, pa do odbijanja Krišto da se smijeni odbjegli i za teški kriminal osumnjičeni Zoran Galić, teško da će „svita“ na čelu s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH iz Berlina donijeti neki konkretan rezultat.

Međutim, budžet BiH itekako će osjetiti ovaj „izlet“ naše brojne delegacije, jer prema saznanjima Raporta troškovi putovanja i smještaja u Berlinu bit će namireni iz budžeta, odnosno platiti će ih porezni obveznici. 

U delegaciji su kako saznajemo, osim Krišto, čak četiri savjetnika iz njenog kabineta, troje uposlenika Protokola Vijeća ministara BiH, jedan prevodilac i čak četiri policijska službenika.

Prema informacijama Raporta na događaje koji se održavaju u okviru Samita dozvoljen je pristup za Krišto i još dvoje članova delegacije, te po jedan član protokola, osiguranja i prevodilac, što je ukupno šest osoba. 

Vremena i za šoping

Šta radi „rezervnih“ sedam osoba koji su u Berlinu o našem trošku, javnost za sada ne zna. 

Raport je uputio upit Vijeću ministara BiH i o broju članova delegacije i o troškovima, te ukoliko dobijemo njihov odgovor, objavit ćemo ga naknadno. 

U međuvremenu, dok je Krišto s dijelom delegacije učestvovala na sastancima u okviru Samita, saznajemo da se „višak“ članova delegacije Vijeća ministara BiH na Berlinskom samitu zaputio u šoping.