zračni napadi

Reakcije iz Njemačke: Slike spaljenih civila u izraelskom bombardovanju u Gazi užasne

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Sebastian Fischer nazvao je "užasnim" slike iz Gaze na kojima se vide palestinski civili koji su živi spaljeni nakon izraelskih zračnih napada.

“Nažalost, ovaj sukob nas tjera da vidimo najstrašnije slike. A kad god civili i djeca umru, to je samo užasno.

Zato stalno govorimo da zaštita civilnog stanovništva treba da bude primarni cilj svake vojne operacije“, kazao je Fischer odgovarajući na upit AA o zračnom napadu izraelske vojske na šatore raseljenih Palestinaca u krugu bolnice Al-Aqsa.

Najmanje četiri osobe su poginule, a desetine su teško povrijeđene kada su izraelski ratni avioni u ponedjeljak ujutro bombardovali bolnicu Al-Aksa u gradu Deir el-Balahu, u centralnoj Gazi.

Fischer je rekao da je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u više navrata podvlačila pravo Izraela na samoodbranu, ali i iznijela očekivanja Berlina za bolju zaštitu palestinskih civila.

“Otvoreno razgovaramo među prijateljima, i baš kao što smo to radili ovdje mnogo puta, takođe smo tokom naših posjeta rekli da se izraelske metode ratovanja moraju promijeniti, da moraju postati više usmjerene na mete”, naglasio je Fischer.