slavni dizajner

Giorgio Armani (90) otkriva kada planira otići u penziju

Giorgio Armani - osnivač luksuzne italijanske modne kuće koja nosi njegovo ime - kaže da se planira povući u sljedeće dvije ili tri godine.

Slavni 90-godišnjak, koji je najpoznatiji italijanski modni dizajner, prethodno je odbacio pitanja o planovima za prepuštanje kompanije drugima na upravljanje.

Zadržao je čvrstu kontrolu nad svojim carstvom otkako ga je osnovao prije gotovo 50 godina.

Međutim, kako nema djece kojoj bi ga prenio, dugo se nagađalo o njegovim dugoročnim planovima.

Armani je za italijanske dnevne novine Corriere della Sera rekao:

"Još uvijek sebi mogu dati dvije ili tri godine na čelu firme. Ne više, bilo bi negativno."

Kada su ga pitali hoće li ostati duže, rekao je da neće, prije nego što je dodao:

"Ne mogu spavati noću. Više ne poznajem dubok i miran san koji sam nekad imao. Sada sanjam noću, a u svojim snovima gradim svoju budućnost."

Armani je rekao da vidi budućnost u kojoj "više ne mora biti taj koji govori 'da' ili 'ne'".

Rekao je da je dobio "malo upornije" pristupe potencijalnih vanjskih investitora u svoju firmu, ali je dodao da "trenutno ne vidim nikakva otvaranja za takvu akciju".

U želji da zadrži buduću neovisnost kompanije, rekao je italijanskim novinama da je "izgradio neku vrstu strukture, projekta, protokola" koji će upravljati njegovim nasljedstvom, ali nije elaborirao pojedinosti.

Armani je prvo studirao medicinu prije nego što je dao otkaz i priključio se vojsci.

Prešavši na modu, osnovao je svoju firmu 1975., a sljedeće je godine predstavio svoje prve kolekcije konfekcije pod svojim imenom.

Miljenik slavnih na crvenim tepisima, Armani je tokom godina razvio poslovne odnose s raznim zvijezdama, uključujući Richarda Gerea, Erica Claptona i Lady Gagu.

Među Armanijevim nasljednicima očekuje se njegova sestra, još tri člana porodice koji rade u firmi, njegov dugogodišnji saradnik i partner Pantaleo Dell'Orco te jedna dobrotvorna fondacija.