jedinstveno vrijeme

Stiže zimsko računanje vremena. Evo u kojoj zemlji kazaljke će se pomjeriti posljednji put


Za nešto manje od dvije sedmice opet će biti to vrijeme: satovi će se pomjeriti. U jednoj zemlji satovi će se pomjeriti posljednji put.

Ukrajina je od sljedeće godine ukinula promjenu na ljetno računanje vremena. Promjena je opravdana i zdravstvenim argumentima. Pomicanje kazaljki dovodi do promjena u bioritmu ljudi, što negativno utiče na njihovo fizičko i psihičko stanje.


“Nakon promjene kazaljki na satu građani se osjećaju lošije, smanjuje im se radna sposobnost, a uočava se značajno pogoršanje hroničnih bolesti”, navodi se u obrazloženju zakona. Sa ljetnim računanjem vremena nema uštede energije.


Osim toga, zakonom je naglašeno odvajanje od ruskog ratnog neprijatelja. "Stoga će uvođenje i uspostavljanje jedinstvenog kijevskog vremena u cijeloj Ukrajini bez izuzetka, zauzvrat, ojačati bezbjednosnu poziciju Ukrajine i doprinijeti evakuaciji i reintegraciji privremeno okupiranih teritorija", naglasili su autori zakona.

Skoro petinu teritorije Ukrajine okupirala je Rusija. Kao nuspojava ukidanja ljetnog računanja vremena u Rusiji 2011. godine, ukrajinsko ljetno računanje vremena od tada se poklapa sa cjelogodišnjim moskovskim vremenom od kraja marta do kraja oktobra.

U budućnosti će se srednjoevropsko ljetno računanje vremena poklapati sa kijevskim vremenom. Međutim, o ukidanju ljetnog računanja vremena se već duže vrijeme govori i u Evropskoj uniji.

Ljetno računanje vremena u Ukrajini, kao i u Evropskoj uniji, trenutno se primjenjuje od posljednje nedjelje u martu do posljednje nedjelje u oktobru. Satovi su pomereni za jedan sat unaprijed u martu, što znači da je svjetlo duže u večernjim satima. U oktobru se kazaljke sata vraćaju za jedan sat unazad, čime se vraća na normalno vrijeme.