rusija kriva

Poljska planira privremeno suspendirati pravo na azil. Tusk: Država mora vratiti 100 posto kontrolu nad tim ko dolazi

Poljska želi ograničiti ilegalnu migraciju i barem privremeno suspendirati pravo na azil. To je jedan od elemenata njegove nove strategije migracija, rekao je liberalno-konzervativni šef vlade Donald Tusk, prenosi novinska agencija PAP u Varšavi. "Tražit ću priznanje ove odluke u Evropi." Nije dao nikakve detalje.

Na stranačkoj konferenciji svoje Građanske koalicije (KO), Tusk je naglasio da država mora povratiti 100 posto kontrolu nad tim ko dolazi u Poljsku i ulazi u državu članicu EU. On je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina i bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da koriste migrante za vršenje pritiska na njegovu zemlju. Ovo je „suprotno suštini prava na azil“.

„Svest ćemo ilegalnu migraciju u Poljsku na minimum“, obećao je Tusk. On želi da u utorak vladi predstavi novu strategiju migracija. U vezi sa EU paktom o migracijama, Tusk je zaprijetio da neće poštovati niti implementirati bilo koju evropsku ideju koja ugrožava sigurnost njegove zemlje. Nije bio precizan ni po tom pitanju.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski već je u četvrtak najavio da će Poljska pooštriti svoje propise za izdavanje viza. U budućnosti više neće biti nejasnih načina da se ubrza izdavanje vize, rekao je Sikorski. Zemlja EU i NATO-a tako izvlači zaključke o koruptivnim praksama u izdavanju viza pod bivšom nacionalno-konzervativnom vladom PiS-a, koja je vladala zemljom od 2015. do 2023. godine.