loša prognoza

Približava se uragan Leslie. Da li je Evropa u opasnosti?

Uragan Leslie, koji se formirao iznad Atlantika, kreće se prema zapadnoj obali Evrope, a očekuje se da će u narednim danima najjače pogoditi Portugal i Španiju. Leslie, koji je inicijalno nad Atlantikom dosegao kategoriju uragana 1, sada je oslabio i približava se kontinentu kao tropska oluja. No i dalje ima potencijal za značajne meteorološke posljedice.


Uragani vrlo rijetko zahvataju Evropu, ali nisu bez presedana. Posljednji koji je zahvatio Evropu bio je Lorenzo 2019. godine. On je nad Atlantskim okeanom dosegnuo kategoriju 5, no prije nego što je stigao do Evrope, oslabio je u tropsku oluju. Kada je pogodio Azore, uzrokovao je snažne vjetrove i velike valove, dok su u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježeni jaki vjetrovi, poplave, oštećenja i nestanci struje.


Leslie dolazi nakon oluje Berenice i uragana Kirk, koji su velikim dijelovima Španije donijeli značajne vjetrove, oluje, grad i kišu.

Prema španskog državnoj meteorološkoj agenciji Aemet, veliki dijelovi Andaluzije već su danas na oprezu zbog mogućnosti da padne do 120 litara kiše po kvadratnom metru. Slična opasnost postoji za provincije Sevillu, Cádiz, Málagu te dijelove Granade i Almerije.

Oluja Berenice će do kraja ponedjeljka oslabjeti i krenuti prema Maroku, donoseći kišu na Alboransko more, Ceutu i dijelove Kanarskih otoka.