revizija

Završena studija o stanju stabala u Bihaću s ciljem očuvanja urbanog zelenila

JU Zavod za prostorno uređenje Grada Bihaća završio je studiju pod nazivom „Analiza zdravstvenog stanja s prijedlogom mjera sanacije stabala u gradu Bihaću – revizija studije“, koja je pružila stručnu podlogu za provedbu mjera njege stabala na glavnim javnim zelenim površinama.

Studiju je izradila firma "ŠUMA PLAN" d.o.o. Banja Luka, a obuhvatila je ukupno 816 stabala na ključnim lokacijama u gradu, uključujući Trg Maršala Tita, ulice Bosanske državnosti, Bedem, Bosansku ulicu, Aleju Alije Izetbegovića, Žegarsku aleju, Ulicu bihaćkih branilaca i Gradski park.

"Tokom analize, za svaku od ovih cjelina izrađen je detaljan pregled stanja stabala. Na temelju ove studije, izrađen je ažurirani katastar stabala koji sadrži ključne podatke o svakom stablu, uključujući informacije o njihovom stanju, eventualnim oštećenjima, te prijedloge za sanaciju, održavanje i zaštitu. Na stabla su postavljene pločice s brojevima, što omogućava lakše praćenje stanja i brigu o svakom stablu pojedinačno", pojasnili su iz JU Zavod za prostorno uređenje Bihać

Prema generalnoj ocjeni, stanje stabala u Bihaću je uglavnom dobro. Statistički podaci pokazuju da je 69,66 posto stabala ocijenjeno kao dobro ili s manjim oštećenjima, s vitalitetom koji je ocijenjen odličnim ili vrlo dobrim. Kako se navodi 26,54 posto stabala je u dobrom ili osrednjem stanju, s određenim problemima koji ne ugrožavaju njihov dugoročni opstanak. Međutim, 3,81 posto stabala, odnosno 31 stablo, ocijenjeno je kao loše ili vrlo loše.

Mjere orezivanja i uklanjanja stabala bit će provedene kada vremenski uvjeti to dozvole, a ove aktivnosti realizirat će JKP "Komrad" pod nadzorom JU "Zavod za prostorno uređenje" Bihać. Uklonjena stabla bit će zamijenjena novim sadnicama, za koje je postupak javne nabavke već u toku.

Ove mjere imaju za cilj očuvanje i održivog zelenila u Bihaću, uz dugoročnu brigu o urbanom drveću, što će doprinijeti očuvanju prirodnog okruženja i kvaliteti života u tom gradu.