zanimljiv projekt

Rusi napravili vlastiti V16 od motornih pila

Ekipa ruskog YouTube kanala Garage 54 bavi se nevjerovatnim zanimljivim i duhovitim projektima i eksperimentima. Naprimjer, svojevremeno su napravili motor s klipovima od plastike, drvene točkove za auto, ugradili amortizere iz uredskih stolica za komponente ovjesa i mnoge druge ludorije. Ovoga puta su za novi pothvat iskoristili motorne pile, i to vrlo mnogo njih, konstruirajući ludi V16 motor.

Riječ je o motornim pilama Hüter BS-62, a svaka od njih ima dvotaktni motor obima 58 cm3 i snagu 4,5 KS. Pomnožite to sa 16 i dobit ćete grdosiju od 928 cm3 koja bi, u teoriji, trebala imati 72 konjske snage.

Kako bi napravio ovaj V16, tim je jednostavno izradio čelični okvir kako bi se pojedinačni motori mogli montirati u obliku slova V, osam po nizu.

Kabel povezuje sve motore tako da rade približno istom brzinom, a zupčane remenice zavarene su na svaku malenu radilicu. Pogonsku osovinu pokreće čak 16 remena, a zamašnjak je preuzet iz Lade, što omogućuje spajanje ručnog mjenjača na ovu konstrukciju.

Nevjerovatno, ali kao što je uobičajeno kada se ovi stručnjaci prime nekog projekta, sve radi. Doduše, ne savršeno jer u videu dolazi do manjeg curenja goriva i drugih manjih problema.

Nažalost, ovaj motor još nije instaliran u automobil, no to je već obećano za neki budući video. Ako iko to može izvesti, Garage 54 može.