život izvan zemlje

U potrazi za životom izvan Zemlje: NASA lansirala letjelicu na Jupiterov mjesec Evropu

Američka svemirska agencija (NASA) lansirala je u ponedjeljak svemirsku letjelicu na Jupiterov mjesec Evropu, u potrazi za životom izvan Zemlje.

Misija Europa Clipper pokrenuta je kako bi se doznalo da li je ovo ledom okovani mjesec s podzemnim okeanom nastanjiv.

Raketa SpaceX Falcon Heavy prenijela je sondu vrijednu 5,2 milijarde dolara u svemir iz svemirskog centra Kennedy na Floridi u 12.06 sati istočnoamerilkom vremenu, navodi CBC News.

Nakon što pređe 2,9 milijardi kilometara u sklopu putovanja koje bi trebalo trajati oko pet i po godina, letjelica Europa Clipper bi u orbitu oko Jupitera trebala ući 2030. godine, gdje će obaviti 49 preleta mjeseca Evropa, kako bi prikupio podatke o njegovoj ledom prekrivenoj površini i potencijalnom podzemnom okeanu.

Prethodne misije i posmatranja sa Zemlje ukazuju na to da bi ovaj skriveni okean mogao poduprijeti život.

“Evropa je Jupiterov mjesec prekriven ledom, veličine Zemljinog mjeseca, ali se vjeruje da ima globalni podzemni okean koji sadrži više od dvostruko više vode od svih Zemljinih okeana zajedno”, rekao je za CBC News naučnik projekta Robert Pappalardo.

Instrumenti Europa Clippera analiziraće sastav ledene kore Evrope i podzemnog okeana kako bi vidjeli da li sadrži neophodne hemijske elemente i izvore energije za podršku mikrobnom životu.