ekološki ustanak

Srbijanska opozicija najavljuje proteste i blokade: Slijedi sveopći narodni ustanak. Brnabić: Sve ekološki aktivisti, a puše k'o Turci

Srbijanska opozicija organizirat će proteste širom Srbije nakon što zastupnici srbijanske Skupštine u četvrtak nisu usvojili izmjene zakona o rudarenju kojima bi se spriječilo iskapanje litija u zapadnoj Srbiji.

Čelnik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta kazao je nakon sastanka članova srbijanske opozicije s udrugom "Ne damo Jadar" i Savezom ekoloških organizacija Srbije (SEOS) da slijedi "sveopći narodni ustanak protiv Rio Tinta".

Jovanović je u ime "Ekološkog ustanka" pozvao građane da "nadalje prate instrukcije i da se u što većem broju odazovu na blokade" te da se ne plaše jer će dobiti pravnu zaštitu", prenosi Beta.

Predsjednica srbijanske Skupštine Ana Brnabić drži kako opozicija ima pravo na protest ali u skladu s ustavom, što znači da ne mogu uskraćivati druga prava građanima i to "pravo da odu na posao, da provedu mirno vrijeme s porodicom, da odvedu dijete u školu, ili bilo šta drugo".

"U Bruxellesu su Gretu Thunberg, koja stvarno vjeruje u borbu za bolji okoliš, uhapsili jer je jednu raskrsnicu htjela blokirati. Za razliku od nje, naši aktivisti su unikatni u svijetu. Mi imamo ekološke aktiviste koji dođu i svi puše k'o Turci na tim protestima", rekla je Brnabić za televiziju Happy.

Prema njezinim riječima, ekološki aktivisti u Srbiji, bore se za čist zrak ali puše tokom protesta , bore se za zdravlje i okoliš ali nose bundu od nerca, ostavljaju plastične boce svuda iza sebe a od Dorćola do Terazija idu svojim automobilom.

Brnabić je kazala da je opozicija tokom skupštinske rasprave o prijedlogu zakona o rudarenju i geološkim istraživanjima doživjela "potpuni debakl", a na kraju čak ni svi zastupnici opozicije koji su potpisali prijedlog zakona, nisu glasali za njega.

Srbijanske vlasti suočile su se sa žestokim otporom rudarenju litija nakon što je Beograd s Evropskom unijom potpisao memorandum o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama.

Članovi ekoloških udruženja, predstavnici opozicije kao i građani koji ih podržavaju drže kako bi rudarenje litija u poljoprivredno razvijenoj regiji na zapadu Srbije prouzrokovalo nemjerljive štete okolišu i lokalnoj zajednici, te poručuju da ne žele žrtvovati zdravlje i životnu sredinu radi kratkoročnih i nejasnih ekonomskih koristi.

Zastupnici srbijanske Skupštine odbacili su u četvrtak na sjednici o litiju prijedlog zakona o rudarenju i geološkim istraživanjima koji je predložila opozicija. Nakon toga nezadovoljni članovi opozicije najavili su proteste i Jovanović Ćuta je istaknuo da će se prvi prosvjedni skup održati u Loznici u srijedu a u subotu će na jedan sat biti blokirano nekoliko mjesta u Srbiji o čemu će javnost biti pravodobno obavještena.