režu troškove

Manchester United otpustio Alexa Fergusona

Novi suvlasnik Manchester Uniteda, kompanija INEOS, nastavila je sa programom rezanja troškova okončanjem višemilionske godišnje obaveze prema Alexu Fergusonu, najuspješnijem treneru u historiji engleskog kluba.

Nakon njegovog odlaska s mjesta trenera, odnosno menadžera 2013., čime je okončana Fergusonova 26-godišnja vladavina u kojoj je osvojio 38 trofeja, škotski stručnjak je ostao kao globalni klupski ambasador i klupski direktor te je nagrađen godišnjom plaćom.

Klupski ambasador

Jedini službeni opis Fergusonovih usluga kao ambasadora može se vidjeti u računima za 2014., gdje je United objavio da je Škot potpisao ugovor 17. oktobra 2013., u kojem je postao globalni ambasador i primio 2,16 miliona funti (2,6 miliona eura) za usluge.

Taj dogovor je trajao više od decenije.

Ferguson (82) ostao je direktor Uniteda u klupskom nogometnom odboru, što je već neko vrijeme uglavnom ceremonijalna pozicija. Još uvijek je redovan na utakmicama Uniteda, kako kod kuće tako i u gostima.

On nije član službenog odbora kluba - koji uključuje šestero braće i sestara američke porodice Glazer, kao većinskih vlasnika, te suvlasnika INEOS-a Johna Reecea i predsjednika INEOS Sporta Roba Nevina, uz dva nezavisna direktora Roberta Leitaoa i Johna Hooksa.

Sada, na sastanku licem u lice na Old Traffordu, osnivač i izvršni direktor INEOS-a Sir Jim Ratcliffe rekao je Fergusonu da klub nastoji smanjiti troškove i da više nije spreman podnijeti njegovu plaću.

Unitedovi izvori — koji su govorili anonimno zbog osjetljivosti stvari — rekli su da je sve riješeno prijateljski te da će Ferguson ostati direktor u klubu, bez izvršnih ovlaštenja, i biti će dobrodošao na utakmice.

Nije kritizirao Glazere

Većinski vlasnik kluba, porodica Glazer, prethodno je bila odobravala isplate Fergusonu.

Joel i Avram Glazer, kao lideri u Unitedu, vjeruju da veliki rast vrijednosti klub duguje Fergusonovom radu i nasljeđu i stoga su mu ponudili novi angažman nakon trenerskog povlačenja.

Ferguson se također nikad nije priključio grupi bivših zaposlenika Uniteda koji su javno kritizirali upravljanje klubom porodice Glazer.

Međutim, Ratcliffe je odlučan smanjiti troškove na Old Traffordu otkako je u februaru kupio 27,7 posto udjela u Manchester Unitedu.

Ovaj 71-godišnji Britanac isprva je osigurao kontrolu nad nogometnim operacijama kluba, ali je to prošireno na širu poslovnu i operativnu kontrolu nakon razgovora s članovima porodice Glazer, koja zadržava većinsko vlasništvo.

Od tada je Ratcliffeov tim obavijestio Unitedovo osoblje u julu da klub namjerava ukinuti 250 radnih mjesta, kao dio niza mjera za rezanje troškova.