istraumatizirani su

Šokantne priče o djeci iz Gaze koji su stigli na rehabilitaciji u Sloveniju: 4-godišnji dječak ostao bez ruke, nađen u zagrljaju sa mrtvim ocem

Desetero teško ozlijeđene djece iz Gaze, zajedno sa svojim pratiteljima, devet majki i jednim ocem, stiglo je tokom vikenda u Sloveniju pod pokroviteljstvom Fondacije bivšeg predsjednika Slovenije Danila Turka i projekta te fondacije "Neka sanjaju".

U Sloveniji će boraviti mjesec i po, a za to vrijeme će dobiti odgovarajuću medicinsku zaštitu, posebno rehabilitaciju. Pokretači akcije i država, koja je za cijeli projekt pomoći djeci Gaze izdvojila 700.000 eura, željeli bi ponuditi barem tračak nade djeci koja su preživjela mnoge strašne stvari.

Do sada je u Pojasu Gaze ubijeno više od 42.000 ljudi, a mnogi su i ozlijeđeni. Ovih desetero djece bit će zbrinuto u Sloveniji, potom će se vratiti u Egipat, gdje će biti smješteni.

O boravku djece iz Gaze u Sloveniji govorili su predsjednica Upravnog odbora Fondacije Danila Turka Mojca Seliškar Toš i Admir Sijamhodžić iz medicinskog centra AS Medic, koji je kao spasilac pratio ekspediciju.

Dali su svoje viđenje o tome šta su prvo uočili kod ovih mladih ljudi i njihovih suputnika, odnosno koja je emocija bila najjača.

"Teško je govoriti o tome šta je dominantno, jer je svako dijete malo drugačije, ali moglo bi se reći da su njihovi pratitelji još više istraumatizirani. U grupi je i četverogodišnji dječak koji je ostao bez ruke. Nađen je u zagrljaju sa mrtvim ocem. Ipak ima nevjerovatnu energiju. Čak i na aerodromu, gdje je bilo dosta hladno, to se vidi svako malo, ova djeca pokazuju nevjerovatnu volju za ozdravljenjem i povratkom u Gazu“, rekla je Seliškar Toš.

"Projekat je bio nešto posebno. Ne radi se samo o spašavanju, već i o davanju nade u svijetlu budućnost i bolji život. Ova djeca su preživjela nezamislive stvari. Naš prvi cilj je kvalitetna pomoć i mogućnost života bez boli", dodao je Sijamhodžić.

Istakao je da je mnogo šokantnih priča.

"Jedan od dječaka, koji je sada stigao u Ljubljanu, otišao je s prijateljima po obrok kada je grupu pogodila raketa. Jedan od prijatelja je poginuo, drugi je dobio geler u kralježnicu i sada je paraplegičar. Ipak, nada i pozitivno razmišljanje nisu nestali", naveo je Sijamhodžić.

Mojca Toš Seliškar također je rekla da je dječak s ozlijeđenom kralježnicom i otvorenim ranama još duže vrijeme bio u šatoru. Paraziti su se nastanili u njegovim ranama. Da je na vrijeme prebačen u Egipat, možda bi opet prohodao, ali takav više nikada neće biti u stanju.

Unatoč svom trudu, ni dan ranije nisu bili sigurni da će cijela grupa doći u Sloveniju. Za petero djece i njihovih pratitelja palestinske su vlasti vrlo brzo izdale putne isprave, a za petero su ih dobili tek dan prije polaska.

Toš Seliškar podsjetila je na izuzetne napore slovenske ambasade u Kairu, ali i slovenske diplomatije, da se na kraju ipak uspjelo da se skupina ne podijeli.

Govorila je o tome kako su odabrali grupu koja je došla u Sloveniju.

"U Kairu imamo kolege koji su individualno rješavali slučajeve. Imali smo više od 500 medicinskih kartona, a kolege su prikupljali izvješća i slali nam fotografije ozljeda. Prosljeđivali smo ih na rehabilitacijski institut Soča, gdje su liječnici specijalisti utvrđivali kojih je tih prvih deset. Pomagali smo i prije djeci iz Gaze, ali sada je bilo puno teže doći do njih, neki su već bili u egipatskim bolnicama, a to je značilo dodatni napor“, rekla je Toš Seliškar.

Dali su i mišljenje šta se može učiniti tokom 40 dana boravka djece i njihovih pratitelja u Sloveniji.

Uz pravilnu njegu i rehabilitaciju, kaže Sijamhodžić, radi se prije svega o nadi u bolje sutra, jer su ova djeca vrlo jaka, a pravim pristupom sigurno će se psihički stabilniji vratiti kući.

Kako bi im olakšali oporavak, s njima će u popodnevnim satima i vikendom raditi i volonteri Islamske zajednice.

Kako je navedeno, država je za ovaj projekt izdvojila 700.000 eura. Za sanaciju će biti namijenjeno 450.000 eura, a 250.000 će slovenski Caritas, kao partner Ministarstva vanjskih poslova, podijeliti među gotovo hiljadu porodica izravno u Gazi, kako bi im barem malo olakšali život.

Novac će posebno biti dodijeljen majkama koje su ostale same s djecom. I dalje im treba novac u Gazi. Kilogram paradajza sada ondje stoji čak 70 eura.