kraj trakavice

Nešković povlači sporni Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH: Ne želim da pravimo probleme na putu BiH ka EU

Delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković (SDS) povukao je danas Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. Time se faktički stavlja tačka na trakavicu koja traje mjesecima i zbog koje Klub Bošnjaka blokira sjednicu Doma naroda.

Radi se o zakonu koji predviđa i izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, zbog čega ga Klub Bošnjaka smatra neustavnim.

Nešković je kazao da se o sličnom zakonu već raspravljalo u Predstavničkom domu prije nekoliko godina, a da on sad nije imao priliku da predstavi javnosti svoj prijedlog na redovnoj sjednici Doma naroda BiH.

"Nema prostora za razgovor. BiH mora prestati biti pod protektoratom međunarodne zajednice. Moj je da se vode razgovori, dva entiteta i tri naroda. I da se tako donose rješenje. Ali to nije moguće u BiH. Na mene su vršeni pritisci, ali ja idalje mislim da je za BiH najbolje da nema strane sudije u Ustavnom sudu", rekao je Nešković.

"Ovdje treba iz godine u godinu da se smanjuje utjecaj stranaca i da se mi dogovoaramo. Smatram da je razgovor jedini način da BiH učinimo boljom. Ja ću povući svoj Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. Žao mi je da predstavnici vlasti u RS, nakon naptisa u medijima, nijednom momenta nisu stali iza mog Prijedloga zakona, a puna su im usta RS i zaštite srpskog naroda. I to me ponukalo da povučem ovaj Prijedlog. Osnovni razlog je što ne želim da svojim postupcima blokiram ili utječem na druge koji blokiraju. Ja sam ovo učinio zbog srpskog naroda, ali i ostala dva naroda", rekao je Nešković

Kako je kazao, prijedlog povlači jer neće da pravi probleme na putu BiH ka Evropskoj uniji.

"Želim ubrzan ulazak BiH u EU i pdržat ću sve na tom putu. Neću praviti probleme po tom pitanju, a to očekujem i od ostalih. A kada je u pitanju moj nacionalni interes, neka bude na čast onima koji to nisu prepoznali i stali iza mog prijedloga", naveo je Nešković.

Onda je kritizirao SNSD.

"Mislim da je njihova podrška jako upitna. Nikakvu podršku nisam imao od vlasti u RS niti njihovih delegata. Niko ne nije ni pozvao od njih iz Kluba", istakao je Nešković

Predsjedavajući Doma naroda Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je danas da će Klub Bošnjaka doći na sjednicu tog doma koju će on zakazati za 29. oktobar.

On je na sastanku sa Klubom Bošnjaka kazao da HDZ neće podržati zakon.

Nešković je rekao da ne želi da utiče na druge koji blokiraju Dom naroda, niti bilo koju instituciju.

Klub Bošnjaka smatrao je ovaj zakon neustavnim i strahovalo se da bi mogao dobiti podršku u Domu naroda ali i u Predstavničkom domu.