[adinserter block="1"]
savjeti

Usporio vam se telefon? Ovo možete sami da obavite

Mobilni telefoni se vremenom i korištenjem uspore. Za to je jednim dijelom odgovorna količina podataka koju skladištimo u uređaj, a dijelom su to aplikacije koje se instaliraju.

To ne znači, naravno, da je potrebno da odmah kupite novi telefon kada se aktuelni uspori.

[adinserter block="9"]

Možete da ga oporavite samostalno, pomoću "mini servisa" koji ćete sami obaviti.

Zaštitna maska

Prvi korak u ovom poduhvatu bi trebalo da bude spoljašnje čišćenje telefona.

Ukoliko na telefonu imate zaštitnu masku – uklonite je i dobro prebrišite uređaj suhom krpom kako biste uklonili prašinu i prljavštinu. Posebnu pažnju posvetite slotovima za punjenje, zvučnik i mikrofon, prenosi B92.

Redovno brišite sve aplikacije koje ne koristite.

[adinserter block="10"]

Postoji i jednostavan način da se riješite dokumenata koji su se vremenom nakupili u vašem telefonu, a sada više nisu od koristi. Možete da ih uklonite odlaskom u Documents/Files/File Manager i slično.

Pregledajte šta sve imate u dijelu Downloads/Preuzimanja, gde se nalaze svi dokumenti koje ste ikada preuzeli na telefon. Pregledajte dokumente i obrišite one koji vam više nisu potrebni. Isto važi i za Photos za fotografije i galerije.

Optimizujte svoj uređaj uključivanjem opcije za optimizaciju koju ima gotovo svaki moderan telefon.

To će zatvoriti aplikacije koje rade u pozadini, detektovat će povećanu potrošnju baterije. Provjerit će i da slučajno niste negdje pokupili neku zlonamjernu aplikaciju.

[adinserter block="11"]

Ako želite da sačuvate bateriju, uključite tamni način rada (dark mode). Ova opcija se nalazi u podešavanjima (Settings) u okviru opcija ekrana/Display.

Prođite svaku kategoriju

Na kraju, uđite u podešavanja, odaberite opciju Privatnost/Privacy i tamo pronađite opciju Permissions Manager.

Prođite svaku kategoriju kako biste vidjeli koje aplikacije imaju pristup kojem delu vašeg telefona i podataka.

Možete da odaberete jednu od tri opcije – da uskratite dozvolu, date dozvolu samo jednom kada je aplikacija u upotrebi ili date dozvolu za stalni pristup aplikacije uređaju.

Preporuka je da dajete dozvolu samo jednom ili samo kad je ta aplikacija u upotrebi, kako biste smanjili mogućnost zloupotrebe.