[adinserter block="1"]
kuhajte sami

Deset savjeta za dobru ishranu kod dijabetesa

Simptom dijabetesa

Izaberite pravu hranu kako biste držali dijabetes pod kontrolom.

Pokušajte da kuhate kod kuće umjesto da jedete gotovu hranu, tako ćete lakše pratiti šta unosite kroz obroke koje sami pripremate.

[adinserter block="9"]

Koristite ove ideje kao inspiraciju:

Cjelovita zrna

Birajte smeđu rižu i tjesteninu od celog zrna.

Tražite 100% integralno pšenično brašno, integralni hljeb, kao i druge integralne žitarice poput ovasa i ječma.

Povećajte unos vlakana

Ciljajte na barem osam grama vlakana po obroku, posebno kada jedete hranu bogatu ugljenim hidratima.

[adinserter block="10"]

Ovo će vam pomoći da održite stabilan nivo šećera u krvi, osjećaj sitosti i poboljšate zdravlje srca.

To je posebno važno jer dijabetes povećava rizik od srčanih oboljenja.

Preporučene namirnice su grašak, grah, zob, ječam, voće poput jabuka, krušaka, bobica i citrusa. Povrće kao što su slatki krompir, kelj, brokule, mrkva i cvekle.

Zdrave masti

Mononezasićene masti — orasi, avokado, maslinovo ulje i ulje kanole — mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi. Izbjegavajte velike porcije kako biste kontrolirali unos kalorija.

[adinserter block="11"]

Dodajte orahe i avokado u salate i jela. Potražite prelive, marinirane i sosove napravljene od ulja kanole ili maslinovog ulja, koja također možete koristiti za kuhanje.

Birajte hranu

Dobar izbor hrane koja vjerovatno neće izazvati porast šećera uključuje nemasno meso, živinu, ribu, avokado, povrće za salatu, jaja i sir.

Dodajte ove namirnice u obrok kako biste izbalansirali unos ugljenih hidrata.

Nemasne opcije

Birajte recepte sa manje zasićenih masti.

Možda biste mogli da izostavite krem sos i tražite nemasne mesne proizvode, obrane mliječne proizvode i biljne proteine poput graha, sočiva ili orašastih plodova.

Pogledajte informacije o kalorijama, ugljenim hidratima, vlaknima i mastima u vašem receptu. To će vam pomoći da se držite preporučenih veličina porcija i tačno znate šta unosite.

Razmislite o biljnim mastima

Koristite ulje kanole ili maslinovo ulje kao sastojke.

Obje vrste su bogate mononezasićenim mastima, a ulje kanole sadrži i omega-3 masne kiseline koje su dobre za srce.

Zasladite sa desertom

Sa nekoliko komada voća, napravite osvježavajuću voćnu salatu.

Prelijte je limunovim sokom i lagano promešajte. Vitamin C u limunovom soku pomaže u očuvanju svežine voća.

Pazite na napitke

Obratite pažnju na kalorije, šećer i alkohol.

Ako obična voda nije dovoljna, isprobajte gaziranu ili aromatizovanu (ali nezaslađenu) vodu. Također, možete uživati u bezkaloričnom čaju ili kafi kao savršenom završetku obroka, prenosi Webmd.com.