[adinserter block="1"]
jeziv obrat

Slavnog britanskog fotografa, čije su slike ratnog Sarajeva obišle svijet, ubio je sin Emir?

U bizarnom obratu jezivog zločina na popularnoj planinarskoj stazi u planinama San Gabriela u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je 19-godišnjak navodno nasmrt izbo svog oca, žrtva je identificirana kao poznati, nagrađivani ratni fotograf, fotoreporter i profesor na Univerzitetu umjetnosti u Londonu.

Riječ je o britanskom fotografu Paulu Loweu, čije su fotografije iz ratnog Sarajeva širile istine o dešavanjima tokom opsade,širom svijeta.

[adinserter block="9"]

Zamjenici šerifa okruga Los Angeles upućeni su 12. oktobra u područje oko Mt. Baldy Roada u blizini Stoddard Canyon Fallsa nešto prije 15.30 sati po lokalnom vremenu, prenosi KTLA.

Otkrili su čovjek s teškim "traumama gornjeg dijela torza", naveli su iz policije u saopćenju za javnost.

Žrtva, koju su prijatelji kasnije identificirali kao 61-godišnjeg Paula Lowea, proglašena je mrtvom na mjestu događaja.

Istražitelji su ubrzo saznali da je još jedan muškarac viđen kako se udaljava iz tog područja velikom brzinom. Na kraju je slupao svoj automobil samo nekoliko kilometara niz cestu.

[adinserter block="10"]

Vlasti su prvobitno privele 19-godišnjaka, koji je sada identificiran kao Emir Lowe, prije nego što su ga uhapsile pod sumnjom za ubistvo.

Prema medicinskom istražitelju okruga Los Angeles, uzrok smrti Paula Lowea je ubodna rana u vrat.

Sada se mnogi voljenog profesora i poznatog fotoreportera, koji je pratio strahote bosanskog rata i provodio vrijeme između Londona i Sarajeva, sjećaju kao mentora i prijatelja.

Lara Jo Regan, Loweova kolegica fotoreporterka, rekla je za KTLA da ga je prvi put srela na izložbi Svjetske novinarske fotografije prije 24 godine.

[adinserter block="11"]

“Imali smo izvrsne, zanimljive i inspirativne razgovore o fotografiji.

Imao je istinsku velikodušnost duha”, rekla je Regan.

Kaže da joj je Lowe rekao da je u južnoj Kaliforniji kako bi riješio neke porodične stvari. Planirali su se naći, ali nakon nekoliko dana nije se čula s njim.

“Otišla sam na Facebook i htjela sam mu poslati poruku da vidim šta se događa.

Tada je prva stvar koja se pojavila bila vijest o njegovoj smrti objavljena na web stranici njegove agencije u New Yorku. Bila sam izvan sebe od šoka. Još uvijek sam pomalo šokirana”, rekla je Regan.

Kolega umjetnik i kustos Elton Koritari pisao je na Instagramu o privilegiji rada s Loweom i njegovoj posljednjoj izložbi u Tirani, Albanija.

"Sada je ogromna odgovornost i dalje nastaviti s izložbom 'Opsada Sarajeva', nastaviti njegov rad kao humanista, kao predani svjedok historije.

Što se tiče Regan, ona vjeruje da će njegovo naslijeđe živjeti u njegovom radu.

"Samo želim da zna da će njegov duh živjeti kroz te slike i mnoge druge koje je snimio", rekla je ona.

Loweov sin, Emir, trebao bi se pojaviti u sudnici West Covina.