[adinserter block="1"]
uputili otvoreno pismo

VKBI apeluje da se institucionalno riješi finansiranje izrade Rječnika bosanskog jezika

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) uputilo je Otvoreno pismo nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini kojima je maternji jezik bosanski apelujući da se dobije institucionalna podrška za finsiranje izrade prvog višetomnog Rječnika bosanskog jezika akademika Dževada Jahića.

U saopštenju se navodi da je izrada višetomnog Rječnika bosanskog jezika Dževada Jahića, koi je preminuo u aprilu ove godine, posljednjih desetak godina realizirana kroz institucionalni okvir Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

[adinserter block="9"]

Dodaje se da je Jahić za života uradio jedanaest tomova i pripremio građu za dvanaesti. Gruba je procjena da će se Rječnik sastojati od dvadeset tomova.

U već urađenih jedanaest tomova objedinjeni su svi tipovi rječnika (enciklopedijski i lingvistički/dijalekatski, historijski, etimologiski, frazeološki, ortoepski, ortografski, frekvencijski, rječnik gramatičkih kategorija i još mnogi drugi). To potvrđuje da sadrže vrlo važnu leksičku građu.

Iz Vijeća bošnjačkih intelektualaca ističu da je Rječnik akademika Jahića značajan za bosnistiku, primarno za leksikologiju (i leksikografiju), posebno za jezički, kulturni i historijski identitet.

Kako je istaknuto u Otvorenom pismu, potrebno je da iza ovakvih djela stoje institucije, da daju podršku potencionalnim autorima rječnika jer djela poput rječnika čine duhovni i moralni kapital jednog društva i budućih njihovih naraštaja.

[adinserter block="10"]

"Bošnjaci, kao i svaki drugi narod, postoje dotle dok postoji njihov kulturni razvoj. A glavni iskaz tog razvoja je jezik. Bosanski jezik upravo u rječničkom blagu pokazuje veliko bogatstvo, i u tom smislu ide u red bogatih, višeznačnih jezika. Bosanski jezik je temeljni izvor naše kulture i prepoznatljivo sredstvo našeg identiteta. Predstavlja jedan unikalan, neobičan jezik kojem je, kao i svakom drugom jeziku, potrebna politička i finansijska pomoć da bi se naučno i stručno opisao i normalno funkcionirao", navodi se, između ostalog, u Otvorenom pismu VKBI-a.