[adinserter block="1"]
crna gora

Piloti prve helikopterske jedinice MUP-a KS koji se školuju u Podgorici uspješno poletjeli i stekli PPL licenc. Nadgledao ih Katica

Prva generacija školovanih pilota MUP-a Kantona Sarajevo, koji se već tri mjeseca nalaze na školovanju u Flight Academy Montenegro, uspješno su ostvarili svojih prvih 45 sati leta i stekli PPL – private pilot licence, koja predstavlja baznu osnovu neophodnu za letenje, saopćeno je iz MUP-a KS.

"Piloti prve helikopterske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo već uspješno realizuju rutinske letove širom Crne Gore, iz Podgorice do Jadrana, preko Ulcinja, Herceg Novog do Žabljaka i nazad. Za samo tri mjeseca, sarajevski piloti položili su svih devet ispita za prvu licencu, položili teorijske ispite pred Direkcijom za civilnu avijaciju BiH, te najboljim prosjekom savladali test engleske vazduhoplovne frazeologije (TEA). Ništa manje nisu uspješni ni aviomehaničari koji također čine helikoptersku jedinicu, a koji su ispite položili najvišim ocjenama", navodi se u saopćenju.

[adinserter block="9"]

Članove helikopterske jedinice posjetio je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, a u posjeti mu se pridružio i bh. ambasador u Crnoj Gori nj.e. Branimir Jukić. Prilikom posjete piloti su demonstrirali let helikopterom.

"Ponosan sam na vas i rezultate koje ste postigli. Pohvale vaših instruktora i informacije koje sam dobio o vama, dokaz su da smo napravili pravi izbor za našu prvu helikoptersku jedinicu. Vi ćete biti prvi ikad školovani piloti i aviomehaničari MUP-a Kantona Sarajevo i na vama je ogromna odgovornost. Vi ćete jednog dana spašavati živote i djelovati tamo gdje je najpotrebnije, a kada spasite samo jedan ljudski život, pokazat će se da smo bili na pravom putu kada smo krenuli u ovu priču," rekao je ministar Katica.
"Želim vam da nastavite uspješno obuku i činite ponosnim MUP Kantona Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu," dodao je ministar, te iskoristio priliku da najavi da je proizvodnja helikoptera za MUP Kantona Sarajevo počela odmah nakon potpisivanja ugovora, te da je proizvođač najavio da će rok isporuke biti skraćen za šest mjeseci, te će umjesto u junu 2026. godine, helikopter biti isporučen u januaru iste godine.

Ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić nakon leta koji su izveli piloti MUP- Kantona Sarajevo uputio je čestitke i izrazio zadovoljstvo zbog ove značajne međunarodne saradnje. "Drago mi je da u regiji postoje kapaciteti i ekspertize koji omogućavaju edukaciju i obuku pilota za najsloženije letove. Moje je lično zadovoljstvo, kao ambasadora BiH u Crnoj Gori, što se ova obuka održava baš u Crnoj Gori jer se na praktičnom operativnom nivou može vidjeti šta znači međunarodna saradnja i koliko dvije države kroz dobrosusjedske politike i razmjene znanja pomažu jedna drugoj. Ambasada BiH u Crnoj Gori pruža punu podršku edukaciji naših pilota koji će sasvim sigurno biti od koristi, ne samo Kantonu BiH, nego i čitavoj BiH," poručio je ambasador Jukić.

Predstavnik Flight Academy Montenegro Dragan Ivančević izjavio je da je izuzetno zadovoljan prvom generacijom sarajevskih pilota koji se školuju na ovoj akademiji.

[adinserter block="10"]

"Momci su veoma dobri, motivisani, poslušni i disciplinovani. Opravdano mogu reći da je ovo jedna od najboljih grupa koje smo imali u našoj akademiji i prema rezultatima koje su postigli u ovako kratkom roku oni su pokazali da jednog dana mogu postati okosnica bh avijacije," izjavio je Ivančević.

Jedan od pilota helikopterske jedinice Adnan Salihagić izjavio je da je svjestan ogromne odgovornosti i očekivanja koji su stavljeni pred njih, ali da ih to samo dodatno motiviše.

"Ovdje nas uče da sve brige i strahove ostavimo van helikoptera i kada poletimo mislimo samo na naš cilj. Potpuno smo posvećeni tome da uspješno savladamo akademiju i da što prije postanemo piloti MUP-a KS. Dosta smo razgovarali o tragediji u Jablanici i Konjicu prethodnih dana. Helikopter kojim ćemo mi pilotirati imat će i termalnu kameru i stalno razmišljamo o tome da bi možda bili spašeni ljudski životi iz klizišta i nanosa da smo ranije nabavili helikopter i završili školu. Zato smo se odlučili za ovaj poziv jer ljudski život nema cijenu, a mi ih želimo jednog dana spašavati, "poručio je Salihagić.

Pred momcima iz prve helikopterske jedinice MUP-a KS sada su još teži izazovi i ispiti, te realizacija 200 sati letenja za sticanje CPL licence (comercial private licence), dok je krajnji cilj 1000 sati leta i ATPL licenca. Nakon Podgorice, školovanje će nastaviti u Španiji, a akademiju bi trebali završiti za manje od dvije godine.

[adinserter block="11"]

Uporedo s tim, odvija se nabavka helikoptera. MUP Kantona Sarajevo ispunio je sve obaveze iz ugovora, od uplate avansa, prihvatanja uslova obuke, detalja konfiguracije, vizuelnog izgleda i drugo. Istovremeno, prozvođač letjelice informisao je MUP Kantona Sarajevo da je počela proizvodnja iste, te da bi rok isporuke trebao biti skraćen za šest mjeseci.

Pored ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, u posjeti prvoj helikopterskoj jedinici MUP-a Kantona Sarajevo učestvovao je i šef kabineta Emir Jesenković, načelnik sektora za policijsku podršku Uprave policije MUP-a KS, glavni inspektor Muhamed Hasanović, te ekspert avijacije i spoljni saradnik Ministarstva unutrašnjih poslova KS Omer Kulić.