[adinserter block="1"]
CNN javlja

Procurili detalji tajnog telefonskog razgovora Bidena i Netanyahua o napadu na Iran: Saslušali smo vas, ali…

Izraelski dužnosnici, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, uvjeravali su Sjedinjene Države da će protunapad na Iran biti ograničen na vojne ciljeve, a ne na naftna ili nuklearna postrojenja, piše CNN pozivajući se na izvore koji su upućeni u razgovore.

Predsjednik Joe Biden, koji je javno izrazio svoje protivljenje napadu na teheranska nuklearna i naftna postrojenja, razgovarao je o planovima Izraela s Netanyahuom tokom povjerljivog telefonskog razgovora prošle sedmice. U tom razgovoru, Netanyahu je prenio Bidenu svoj plan za gađanje vojnih ciljeva, rekao je izvor CNN-a.

[adinserter block="9"]

Washington Post je prvi izvijestio da je Netanyahu uvjerio Bidena u svoje planove za izbjegavanje nuklearnih i naftnih ciljeva.

Odgovarajući na taj izvještaj, Netanyahuov ured rekao je da će razmotriti mišljenja SAD, ali da će na kraju odlučiti o svom odgovoru na napad Irana 1. oktobra na temelju vlastitih nacionalnih interesa. A američki dužnosnici rekli su da još uvijek blisko koordiniraju s Izraelom dok odlučuje kako će odgovoriti.

“Slušamo mišljenja Sjedinjenih Država, ali ćemo konačne odluke donijeti na temelju naših nacionalnih interesa”, napisao je Netanyahuov ured na X-u.

Bijela kuća, koja nije komentirala Netanyahuovu objavljenu poruku o izbjegavanju nuklearnih i naftnih postrojenja, prethodno je telefonski razgovor između čelnika prošle sedmice opisala kao "produktivan" i "izravan". Bio je to njihov prvi razgovor u gotovo dva mjeseca.

[adinserter block="10"]

Izraelska razmatranja o tome kako odgovoriti Iranu dolaze u trenutku velikih napetosti u jednogodišnjem sukobu, koji se proširio izvan Gaze na Libanon. U Bijeloj kući dužnosnici su radili na tome da ograniče izraelsku odmazdu na baraž balističkih projektila, nadajući se da će spriječiti širi rat.

Ipak, Biden i drugi najviši dužnosnici tvrdili su da Izrael ima pravo odgovoriti i rekli su da su bili u bliskoj koordinaciji sa svojim kolegama dok su razmatrali odluku.

Štrajk na naftna polja zbog kojeg bi cijene energije mogle skočiti ne bi bio dobrodošao sedmicama prije izbora u SAD, rekli su dužnosnici. A udar na iranska nuklearna postrojenja mogao bi pokrenuti pravi regionalni rat koji je Biden očajnički nastoji izbjeći.

Američki dužnosnici rekli su da očekuju odmjeren odgovor Izraela, vjerujući da ta zemlja ne želi sukob s Iranom izvan kontrole. Ali Bidenov utjecaj na Netanyahua bio je ograničen jer se borio da okonča nasilje u Gazi i obuzda širi rat.

[adinserter block="11"]