[adinserter block="1"]
pravo pitanje

Erdogan: Kako UN može braniti prava drugih, kada nisu u stanju zaštiti ni svoje ljude od Izraela?

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan upitao je u utorak kako Ujedinjene nacije (UN) mogu braniti prava drugih, kada nisu u stanju zaštititi prava svog osoblja u jeku izraelskih napada na mirovnjake u Libanu.

"Svi smo sa stidom gledali koliko su Vijeće sigurnosti UN-a i međunarodne organizacije bespomoćne pred izraelskom arogancijom", rekao je Erdogan na konferenciji o globalnoj diplomatiji i budućnosti Palestine u Ankari.

[adinserter block="9"]

Erdogan je upitao koliko će još Vijeće sigurnosti UN-a stajati po strani i "gledati kako se naša regija pretvara u more krvi, dok se civili u Gazi spaljuju živi".

"Svjedoci smo kako organizacije za ljudska prava i globalne medijske organizacije glume tri majmuna kada su u pitanju prava nevine djece ubijene u Gazi", rekao je Erdogan.

Erdogan je također rekao da Palestinci trpe ovu represiju decenijama, dok Izrael već 76 godina bez prekida nastavlja svoju politiku okupacije, razaranja i pogubljenja.

"Možemo pretpostaviti kuda će se proširiti taj ekspanzionizam ako se Izrael, koji postaje sve razmaženiji i uporniji, ne zaustavi", dodao je.

[adinserter block="10"]

Turski predsjednik Erdogan je rekao da je neophodno više napora islamskog svijeta i međunarodne zajednice za dopremanje više humanitarne pomoći u Gazu prije zime.

Istakao je da u Gazi i Libanu ne umiru samo djeca, žene, starci, civili, nego i savjest čovječanstva, hiljadugodišnja svjetska baština.

Dodao je da je njegova zemlja uputila najviše pomoći u Gazu.

"Pomoć koju smo poslali našoj braći u Gazi premašila je 84 tone", rekao je Erdogan.

[adinserter block="11"]

Naglasio je da će nastaviti borbu sve do uspostave nezavisne i suverene države Palestine s granicama iz 1967. i Istočnim Qudsom kao glavnim gradom

"Iako je posrijedi velika bol, cijeli proces će se, s Božijom pomoći, okončati uspostavom slobodne palestinske države s granicama iz 1967.", poručio je Erdogan.