rastu troškovi

Švedska povećava oružane snage: Moramo biti u stanju snažnije i efikasnije odgovoriti na promjene

Švedska će povećati oružane snage za oko 27.000 muškaraca i žena do 2030. godine, uključujući profesionalne vojnike i regrute, dok zemlja povećava vojne troškove, saopćila je vlada te zemlje u utorak.

Koalicija desnog centra prošlog je mjeseca saopćila da će potrošiti dodatnih 170 milijardi švedskih kruna (16,41 milijardi dolara) pored godišnjeg budžeta u narednih pet godina, podižući potrošnju na vojsku na 2,6 posto BDP-a 2028., u odnosu na 2,2 posto u ovoj godini.

Ministar odbrane Pal Jonson kazao je da će prijedlog zakona pomoći u izgradnji bolje izdržljivosti i da se to mora desiti brzo za najnoviju članicu NATO-a.

"Moramo biti u stanju snažnije i efikasnije odgovoriti na promjene koje se događaju u našem okruženju, prije svega na rusku invaziju Ukrajinu punog obima", izjavio je on na konferenciji za novinare.

Vlada je u septembru saopćila da će iduće godine povećati izdvajanja za odbranu za deset posto na 138 milijardi kruna, što je jednako 2,4 posto BDP-a.

Mornarica će svojih pet korveta klase Visby unaprijediti i opremiti sistemima protivzračne odbrane, a započet će i nabavku tri veće korvete klase Lulea.

Zračne snage će dobiti još tri izviđačka aviona Globaleye i noviju verziju borbenih aviona JAS Gripen, kao i helikoptere Black Hawk.

Vojska će dodati još tenkova i oklopnih vozila, više bespilotnih letjelica i dodatne sisteme protivzračne odbrane Archer, saopćila je vlada, prenosi Reuters.