KLJUČNI GRAD

Vode se teške bitke u regiji Harkiva: Ukrajinske vlasti naredile evakuaciju Kupjanska

Ukrajinske vlasti naredile su u utorak evakuaciju Kupjanska ključnog grada i tri druga lokaliteta u sjeveroistočnom regiji Harkiva, dok se ruske snage približavaju tom ključnom gradu a vlasti se suočavaju s teškoćama u osiguravanju opskrbe stanovništva kroz zimu.

Evakuacija je, osim iz Kupjanska, željezničkog čvorišta koje leži na rijeci Oskil, naređena i za Borovu na jugu, u blizini grada Izjuma, još jednog velikog logističkog centra.

Kupjansk su ruske snage zauzele na početku invazije u februaru 2022. ali su ga ukrajinske jedinice vratile kasnije te godine.

Guverner regije Harkiva Oleh Sinjehubov je na nacionalnoj televiziji, rekao da je evakuaciju obavezna.

"Najteža je situacija u sektoru Kupianska. Na istočnoj obali rijeke Oskil, koja dijeli grad, više ne možemo jamčiti obnavljanje električne energije, grijanja i vodoopskrbe zbog stalnog granatiranja", rekao je.

"Svi timovi za popravke odmah se nađu pod ruskom vatrom."

Ruske snage sve više napreduju u istočnoj regiji Ukrajine Donjecku a mjesecima su aktivne i sjevernije u regiji Harkiva, usredotočujući se na Kupjansk.

Harkiv, drugi najveći grad Ukrajine, zapadno od Kupjanska, pod stalnim je napadima raketa i bespilotnih letjelica tokom većeg dijela rata.

Glavni štab ukrajinske vojske izvijestio je da se 19 bitaka odvijalo u blizini Kupjanska u protekla 24 sata, a sedam još uvijek traje.