brisel

NATO masovno poveća proizvodne kapacitete artiljerijske municije

Napori NATO-a da masovno poveća proizvodne kapacitete artiljerijske municije napreduju, rekao je jedan zvaničnik, prenosi dpa.

Prema sjedištu NATO-a u Briselu, 32 zemlje u alijansi su na putu da proizvedu dva miliona granata od 155 milimetara ove godine.

Ovo je znatno više nego u prošlosti i rezultat je prilično impresivnog industrijskog zaokreta, rekao je zvaničnik NATO-a uoči sastanka ministara odbrane u četvrtak i petak.

Istovremeno, zvaničnik je priznao da je nivo proizvodnje i dalje prenizak i da je municija i dalje preskupa.

Na primjer, prema zapadnim obavještajnim podacima, Rusija može proizvesti oko tri miliona artiljerijskih granata godišnje, što zemlji daje prednost u ratu protiv Ukrajine.

Odbrambena industrija u zemljama NATO-a nije bila prilagođena tako velikoj potražnji, što otežava pružanje vojne pomoći Ukrajini.

Kako bi se povećala efikasnost i smanjili troškovi, standardizacija se sada također treba poboljšati.

U tom cilju, zemlje članice NATO-a žele zadužiti novog generalnog sekretara NATO-a Marka Ruttea da na sastanku ministara odbrane koji će se održati u februaru iznese prijedloge za modernizaciju i standardizaciju proizvodnje odbrambenog materijala.

Ovo bi trebalo uključivati, na primjer, kako se industrija može još bliže integrirati i kako se može osigurati da se standardi koji su već dogovoreni stvarno implementiraju.