elon musk

Najbogatiji čovjek na svijetu donirao 75 miliona dolara za Trumpovu kampanju

Elon Musk dao je oko 75 miliona dolara svojoj organizaciji koja se bori za pobjedu Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u.

America PAC (Political Action Committee) pokušava povećati odaziv birača koji će zaokružiti Trumpa na izborima u ključnim saveznim državama, a u razdoblju od jula do septembra je potrošio oko 72 miliona dolara, prema podacima podnesenim Saveznoj izbornoj komisiji.

To je više nego bilo koji drugi PAC koji želi motivirati izlazak Trumpovih simpatizera na izbore. Trumpova kampanja uvelike se oslanja na vanjske skupine za motiviranje glasača, što znači da Super PAC koji je osnovao Musk – najbogatiji čovjek na svijetu – igra izvanredno važnu ulogu u izborima na kojima se natječu Trump i Kamala Harris.

Musk je bio jedini donator America PAC-a u tom razdoblju.

U objavi na X rekao da će "održati niz govora" diljem Pennsylvanije. Pennsylvania se smatra ključnom državom i za Trumpa i za Harrisa u utrci za Bijelu kuću.

Musk, koji je rekao da je u prošlosti glasao za demokratske predsjedničke kandidate, na ovim je izborima oštro skrenuo udesno. Podržao je Trumpa u junu i pojavio se s njim na skupu u Pennsylvaniji ranije ovog mjeseca.

Muskove donacije America PAC-u guraju ga u ekskluzivni klub republikanskih megadonatora, popis koji također uključuje bankarskog nasljednika Timothyja Mellona i Miriam Adelson, vlasnicu kasina i najbogatiju osobu s izraelskim državljanstvom.

Međutim, ranije ovog mjeseca objavljeno je da je Musk godinama tajno finansirao konzervativnu političku skupinu, mnogo prije nego što je javno podržao Trumpa.

America PAC odbio je komentirati Muskove donacije. Musk nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.